Ovogodišnja manifestacija, kojom se obilježava oslobođenje Bosanske Krupe, započela je “Sedmicom turskog filma” koju su organizirali BZK “Preporod” i JU Centar za kulturu, informisanje i obrazovanje iz ovog grada u saradnji sa TKC “Yunus Emre” iz Sarajeva. Ovo je, ujedno, i početak saradnje na polju kulture između ovih institucija.

Sedmica turskog filma u Bosanskoj Krupi bio je i dobar povod za posjetu rukovodstva Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” ovom gradu, gdje su se susreli s predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine općinskog društva BZK “Preporod”, direktorom Centra za kulturu, kao i rukovodiocem Gradske biblioteke. Direktor TKC Mehmet Akif Jaman upoznao je domaćine sa svojom misijom, organizacijom i aktivnostima.

Fondacija “Yunus Emre” osnovana je 2007. godine i ima za cilj predstavljati državu Tursku, turski jezik, historiju, kulturu i umjetnost. U tu svrhu Institut zainteresiranima pruža informacije i dokumente o tome, pomaže onima koji se žele obrazovati i naučiti turski jezik, kulturu i umjetnost, razviti prijateljstvo i povećati kulturnu razmjenu između Turske i drugih zemalja. Institut “Yunus Emre“ ovisan je o fondaciji i za ostvarivanje ovih ciljeva, osim podučavanja stranaca turskom jeziku u centrima osnovanim u inostranstvu, provodi različite kulturne i umjetničke aktivnosti te daje podršku kulturnim i naučno-istraživačkim radovima.

Prema riječima direktora TKC Mehmeta Akifa Jamana, Institut „Yunus Emre“, koji je s radom počeo 2009. godine, ima više od 58 kulturnih centara u inostranstvu. Osim časova turskog jezika koji se daju u kulturnim centrima, sklapajući saradnje s obrazovnim ustanovama u različitim državama, podržavaju se smjerovi turkologije i učenje turskog jezika. U sklopu Kulturnog centra organiziraju se mnoge aktivnosti koje imaju za cilj predstaviti tursku kulturu i umjetnost, predstavljati državu Tursku na međunarodnim događajima. Od 2009. godine prisutni su i u Bosni i Hercegovini.

Direktor Jaman nije krio oduševljenje zbog posjete Bosanskoj Krupi: “Iako smo u u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme, ovo je naša prva posjeta Bosanskoj Krupi, koja je zasigurno jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Ove godine smo u saradnji s Asmirom, Jasminom, Tarikom i Zumretom ostvarili saradnju sa BZK ‘Preporod’ Bosanska Krupa i JU Centrom za kulturu Bosanska Krupa, te zajedničkim snagama organizirali besplatne projekcije turskih filmova za sve ljubitelje turske kinematografije i kulture. Ovo je bio samo početak naše saradnje s lokalnim institucijama te se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti realizovati već dogovorene projekte.”

Zbog ostvarene saradnje s predstavnicima TKC “Yunus Emre”, ni domaćini, predstavnici općinskog društva BZK “Preporoda” i Centra za kulturu u Bosanskoj Krupi nisu krili svoje zadovoljstvo.

“S ciljem da Bosanska Krupa bude mjesto kvalitetnih kulturnih i umjetničkih događaja s obilježjima ne samo bošnjačke već i svjetske kulture, reaktivirali smo BZK ‘Preporod’ u našem gradu. Mi članovi ‘Preporoda’ ulažemo svoje znanje, iskustvo, kao i godinama sticane kontakte s poznatim intelektualcima, umjetnicima, kulturnim radnicima i kulturnim institucijama s kojima smo ranije pojedinačno sarađivali. Jedna od institucija s čijim rukovodstvom i zaposlenicima se lično poznajem već nekoliko godina je i TKC ‘Yunus Emre’ iz Sarajeva. Predložio sam im da započnemo saradnju na polju kulture između njihovog centra, našeg Centra za kulturu i BZK ‘Preporod’ Bosanska Krupa. Srdačno su prihvatili incijativu i današnji događaj je, ako Bog da, početak jedne lijepe priče. Nakon ‘Sedmice turskog filma’ plan nam je organizirati izložbu kaligrafskih radova poznatog turskog kaligrafa Savuša Čevika. Dogovorili smo i određene vidove saradnje između naše gradske biblioteke i TKC ‘Yunus Emre’. Mnogo je ideja na stolu i u fazi razrade i vjerujem da ćemo ih s našim partnerima iz TKC ‘Yunus Emre’ u periodu ispred nas uspješno realizirati”, izjavio je potpredsjednik Skupštine BZK “Preporod” Bosanska Krupa Asmir Crnkić.