Predsjednik Republike srpske, Milorad Dodik, danas će se u Sudu Bosne i Hercegovine, u 13 sati, izjasniti o krivici.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS. Takvu je odluku prethodno donijela Narodna skupština Republike srpske, no Schmidt ju je stavio izvan snage.

Vlasti Republike srpske ne priznaju autoritet visokog međunarodnog predstavnika, njemačkog političara Christiana Schmidta, tvrdeći da nije legalno izabran na tu poziciju u BiH kao svi drugi prethodnici budući ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osporavanje primjene odluka visokog međunarodnog predstavnika u BiH odnedavno je postalo krivično djelo, što je svojim izmjenama nametnuo Schmidt, za koje je zapriječena kazna od pola godine do pet godina zatvora.

U međuvremenu je u Republici Spskoj održano više protesta podrške Dodiku, a on je u jednom trenutku zaprijetio kako će naložiti policiji da uhapsi Schmidta u slučaju da uđe u Republiku srpsku. Kasnije je Dodik promijenio odluku tvrdeći da ga policija ipak neće uhapsiti, ali da s njim u službenim institucijama ovoga entiteta niko neće razgovarati.