Ekonomski rast u Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu usporen je krajem prošle godine, čime je naglašen sve veći jaz između snažnog rasta u SAD-u i „ekonomske anemičnosti“ u ostatku svijeta.

Pad aktivnosti u Japanu bio je iznenađenje za ekonomiste, a ova je zemlja na globalnoj listi najvećih ekonomija pala iza Njemačke i sada je na četvrtom mjestu. Kina je na drugom, a Indija, po ukupnom društvenom proizvodu na petom mjestu.

U Velikoj Britaniji se ekonomija smanjila drugi kvartal zaredom, što je, prema mnogima, definicija recesije. Bruto domaći proizvod pao je po godišnjoj stopi od 1,4% u posljednja tri mjeseca 2023. godine, u poređenju sa povećanjem od 3,3% u SAD u istom periodu, objavila je prije nekoliko dana britanska statistička agencija.

Potrošnja u Velikoj Britaniji, kao glavni pokretač nacionalne ekonomije, pala je tokom druge polovine 2023. čak i onda kada je rast plata nadmašio inflaciju po prvi put u dvije godine, čime je povećavana kupovna moć potrošača. Japanski potrošači, kojima cijene još uvijek rastu brže od plaća, također su smanjili svoju potrošnju u posljednjem tromjesečju.

Pad privrednih aktivnosti u Evropi i Japanu bio je relativno blag i generalno je odraz privreda koje sporo rastu i koje po prirodi češće padaju u tzv „kontrakciju“ od onih koje imaju viši održivi nivo rasta. I dok je ekonomska proizvodnja opala u nekoliko bogatih zemalja kako se 2023. bližila kraju, tržišta rada u Evropi i Japanu ostala su dinamična, kao što su bila i u SAD-u. Zbog toga mnogi ekonomisti još ne žele reći da se radi o recesiji. Slab rast u Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu odražava stanje i u velikom dijelu kontinentalne Evrope i u Kini.

S druge strane, SAD su ekonomski rasle mnogo brže nego što su ekonomisti očekivali početkom 2023. godine, dok je Evropa bila teško pogođena visokim cijenama energenata zbog rata u Ukrajini i rastućim kamatama. Ekonomisti predviđaju da će se jaz u rastu donekle smanjiti tokom godine, ali će ostati dubok.

Američka potrošnja bila je otpornija na rast kamatnih stopa nego u drugim dijelovima svijeta. Državna potrošnja u SAD-u ostala je na historijski visokim nivoima, dajući ekonomiji dodatni poticaj.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ranije ovog mjeseca saopćila je da očekuje da će američka privreda ove godine rasti za 2,1 posto, dok ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva raste za 0,7 posto, a Njemačke za 0,3 posto.

Kreatori politike očekuju da će se ekonomije poboljšati kako inflacija bude opadala u narednim mjesecima. "Vidimo neke znakove podizanja", izjavio je guverner Banke Engleske Andrew Bailey.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u Japanu pala je na najniži nivo u 11 mjeseci u decembru, a istraživanje Banke Japana Tankan “pokazalo je da su uvjeti poslovanja u svim industrijama i veličinama firmi najjači od 2018. godine”. Mnogi ekonomisti očekuju da će Banka Japana prekinuti svoju politiku negativnih kratkoročnih kamatnih stopa u martu ili aprilu, iako banka to nije potvrdila.