Tokom protekle decenije, Indija je doživjela opasan porast islamofobije. Postoje skoro svakodnevne epizode uznemiravanja, javnih premlaćivanja i napada mafije, uništavanja imovine i linča koji su stvorili atmosferu straha za više od 20O miliona muslimana u ovoj zemlji, piše u novom izvještaju Bridge Initiative, projekta praćenja islamofobije u svijetu Georgetown Univerziteta.

Porast ove netrpeljivosti uglavnom je nastao izborom premijera Narendre Modija i njegove Bharatiya Janata Partije (BJP), desničarske hinduističke nacionalističke stranke. Video snimci političara BJP-a i desničarskih hinduističkih vjerskih vođa koji pozivaju hinduiste da nose oružje i ubijaju muslimane postali su uobičajena karakteristika u Modijevoj Indiji, gdje premijer nije osudio takvu retoriku niti progovorio protiv rastuće nestabilnosti i podjela unutar društvo.

Nerad i neodgovornost od strane pravosuđa, organa za provođenje zakona i viših nivoa vlasti signalizirali su sljedbenicima Hindutve, krajnje desničarske političke ideologije koja se zalaže za hindusku prevlast, da oni na vlasti podržavaju njihove napore da izvrše svoju misiju uspostavljanja Indije isključivo hinduističke nacije. 

Ovaj izvještaj istražuje stanje u Indiji koristeći 10 faza genocida Gregoryja Stantona i otkriva da su primjeri prvih 8 faza genocida prisutni u Indiji. Trenutno se zemlja klati u fazi 8 (progon), a pokazatelji faze 9 (istrebljenje) postaju sve vidljiviji. Islamofobija je ključna za BJP i hinduistički nacionalistički pokret, jer se njihovi ciljevi oslanjaju na potčinjavanje i dehumanizaciju indijskih muslimana.

Da biste pročitali cijeli izvještaj kliknite ovdje.