Vlada Federacije BIH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Edisa Bakovića za vršioca dužnosti direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci. Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju dosadašnje direktorice ovog privrednog društva Nihade Glamoč, prije isteka perioda na koji je imenovana.

Edis Baković je nekadašnji direktor “Sarajevogasa”.

O tome kako je upravljao “Sarajevogasom“ govori i to da je reprezentacija ovog preduzeća tokom 2022. godine koštala građane čak 27.190 KM, dok je za preostalih šest kantonalnih preduzeća ukupno koštala 30.167 KM. Za prvih šest mjeseci prošle godine ovo sarajevsko preduzeće kupovalo je stotine kilograma voća, na hiljade litara soka od narandže, kisele vode i vode te još 400 flaša ostalih napitaka, objavio je portal Vox.

Za to vrijeme “Sarajevogas“ je imao ogroman pad dobiti te nisu uspjeli završiti brojne projekte. Kompanija je 2021. imala dobit od 1,2 miliona KM, a 2022. je poslovala s dobiti od 77.808 KM.

Također, Baković je ostao upamćen po tome da je krajem 2021. godine znao da će “Sarajevogas“ obustaviti isporuku gasa sarajevskim Toplanama, ali je tu informaciju skrivao, tvrdi se u članku na tom portalu. 

Naime, tada je iz “Sarajevogasa” rečeno da nemaju dovoljno količina plina kako bi snabdijevali Kanton Sarajevo, zbog čega je bilo upitno grijanje. Bakovića su novinari pozivali u više navrata i nijednom nije znao o čemu se radi. Svaki put kada je razgovarao govorio je da nema pojma o tome.

Poslije je u javnost procurio dopis koji potpisuje Baković u kojem obavještava Toplane da “Sarajevogas” za tekući mjesec ima ograničene količine gasa, te da Toplane trebaju preći na alternativna goriva u kotlovnicama, u onim u kojima je to moguće.

Po svemu sudeći, Trojka je naumila da BH Gas dovede na rub propasti kako bi bilo nužno formiranje novog plinskog preduzeća sa sjedištem u Mostaru koje bi upravljalo južnom interkonekcijom. Bilo bi kako nisu izdali, nego se moralo. Vojin Mijatović bi napisao status o tome kako su oni bivši u amanet ostavili dugove