Middle East Eye od svojih je izvora saznao kako je priča o odgađanju kopnene invazije na Gazu samo paravan kojim se prikrivaju elementi iznenađenja koje treba proizvesti kopneni napad.

Palestinske odbrambene grupe očekuju da će Izrael poplaviti Hamasove tunele nervnim gasom i hemijskim oružjem, i to uz nadzor komandosa američke vojske (US Delta Force) tokom iznenadnog napada na Pojas Gaze koji će uslijediti, rekao je novinarima Middle East Eyea arapski izvor blizak odbrambenim grupama.

Izrael i Amerika nadaju se da će tako postići faktor iznenađenja kako bi prodrli u Hamasove tunele, spasili još oko 220 talaca i pobili hiljade vojnika koji pripadaju Hamasovim Al-Qasam brigadama, rekao je izvor, dodavši kako je ova informacija procurila iz Sjedinjenih Država.

Middle East Eye ne može sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju, ali im je rečeno da se ovim najmerava postići efekat iznenađenja, i to uz upootrebu zabranjenih gasova, posebno nervnog gasa i hemijskog oružja. Velike količine hemijskih sredstava bile bi upumpane u tunele.

Američke specijalne snage nadgledat će „upumpavanje ogromnih količina nervnog gasa koji paraliziraju tijela na period od 6 do 12 sati, a za to vrijeme izraelska bi vojska ušla u tunele, oslobodila taoce i pobila na hiljade Hamasovih vojnika“, javlja izvor MEE.  

Novinari Middle East Eye kontaktirali su Bijelu kuću i Američko ministarstvo odbrane i tražili komentar, ali još nisu dobili nikakav odgovor.

Sjedinjene Države sarađuju sa Izraelom u pripremama za pješadijski napad na Gazu. Američki ministar odbrane Lloyd Austin na dnevnoj osnovi razogavara sa izraelskim kolegom Yoavom Gallantom, razrađujući operacije, dok su iskusni američki oficiri, stručnjaci za ratovanje u urbanim sredinama, već poslati u Izrael.

Za vrijeme posljednje posjete Izraelu, gdje je sudjelovao na sastancima na kojima se planiraju vojne operacije, Joe Biden je slučajno podijelio fotografiju na kojoj se vide lica tri američka komandosa, dok savjetuju Izraelce kako trebaju izvesti akciju spašavanja talaca. Njegov post kasnije je izbrisan.

Delta Force elitna je jedinica operativnih snaga vojske SAD-a. Trenirani su za spašavanje talaca, borbu protiv terorizma i za misije „ubij ili zarobi“. Imaju iskustvo iz akcija oslobađanja talaca koje je zarobio ISIL i u napadima na njhove vođe.

Informacije koje su procurile ukazuju na to da je priča o odgađanju kopnene invazije na Gazu samo dezinformacija kojom se želi postići efekat iznenađenja kada izraelski komandosi upadnuna sjever Gaze i uz obalu mora.

Podsjećamo da je Wall Street Journal objavio da se Izrael složio da odgodi kopnenu invaziju na Gazu kako bi Amerikancima ostavio više vremena da postave zračni odbrambeni sistem u regionu. Natenyahu je poslije toga rekao kako se Izrael priprema za napad ali nije dao naznake kad bi se to moglo desiti.

(Izvor: Middle East Eye)