Travnik će uskoro postati prvi „Digital Tax Free City“ u Bosni i Hercegovini, što predstavlja sveobuhvatan plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta na području općine Travnik. U praksi to znači da će svako ko želi registrovati obrt u općini Travnik od 15. novembra koristiti aplikaciju koja je razvijena namjenski za ovu svrhu i nazvana DTC.

Sve dokumente potrebne za osnivanje obrta skenirat će i unijeti u aplikaciju, kada sve dokumente ubaci, oni će biti vidljivi općinskom službeniku koji će ih pregledati i potvrditi da su u redu ili eventualno zatražiti da dostavi nešto što nedostaje ili ako je, recimo, loše skeniran dokument da ga ponovo skenira.

Nakon toga, Općina će izdati rješenje o osnivanju obrta i tu posao s Općinom završava. Prema riječima travničkog načelnika Kenana Dautovića, Travnik namjerava ostvariti svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva te stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za sve svoje stanovnike. Putem prilagođene online platforme za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta, Općina teži ka smanjenju administrativnih barijera i omogućavanju jednostavnije i efikasnije registracije obrtnika.

Osim toga, Općina Travnik ukinula je sve takse na osnivanje obrta iz svoje nadležnosti, kako bi omogućila potpuno provođenje digitalizacije osnivanja obrta.

Međutim, ostao je samo jedan korak do potpune realizacije elektronskog osnivanja obrta. Kada Općina izda rješenje, obrtnik će morati doći u Općinu da preuzme rješenje. Ali ne zato što to želi Općina Travnik nego zato što državni ministar prometa i komunikacija nije ispunio svoje obećanje o uvođenju elektronskog potpisa. Naime, iako Forto već mjesecima obećava da će „uskoro“ biti implementiran elektronski potpis, zakon o elektronskom potpisu je još na dugom štapu, jer nije u top prioritetima Vijeća ministara, odnosno koalicije trojke, SNSD-a i HDZ-a. Ima važnijih „reformskijih i evropskijih“ zakona od zakona o elektronskom potpisu.

Dok je nesposoban da uvede elektronski potpis u upotrebu, što je svugdje u svijetu sasvim uobičajeno i normalno, Edin Forto priča o „digitalnim nomadima“ i kako ih, eto, želi privući u Bosnu i Hercegovinu. Ako su nomadi, nisu ovce da dođu negdje gdje se ne može implementirati elektronski potpis, koji je osnova za rad na daljinu.