Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Udruženje Ćurčića vakuf danas su, u okviru manifestacije „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, organizirali tribinu „Ćurčića vakufa - primjer uspješnog porodičnog vakufa“.

Na događaju, održanom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prezentiran je historijat ovog porodičnog vakufa, kao i serija uspješnih programa u periodu nakon obnove rada.

„Mi smo promociju ovog vakufa uvrstili u manifestaciju prije svega kako bismo ukazali na uspješan porodičan vakuf. Važno je napomenuti da su porodični vakufi rijetki na području Bosne i Hercegovine, imamo još dva koja oživljavamo ovih godina. Ćurčića vakuf već deset godina uspješno egzistira. On je dokazao da je veoma uspješan, ne samo s aspekta slijeđenja Vakufname, nego je i pokazao da je moguće oko vakufa, kao ideje i kao instituta, okupiti porodicu“, izjavio dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

Kako je naglasio, „danas itekako imamo potrebu za porodičnim okupljanjima“.

„Porodica je u današnjem vremenu degradirana, na svaki mogući način, o tome često govorimo. U tom kontekstu - imamo vakuf, i to porodični vakuf, koji nudi šansu. Na ovom skupu smo vidjeli kako je Ćurčića vakuf okupio svoje potomke. Zaista jedan svijetli primjer, i pozivam građane da se ugledaju na ovaj vakuf, i ove vakife, potomke. Zašto potomke? Zato što e po Vakufnami predviđeno da porodica ima pravo na dvije petine sredstava za redovne potrebe. Potomci su se odrekli tih prihoda, a za potrebe šire društvene zajednice. Ovo je pozitivna, nesvakidašnja priča, koja može poslužiti kao urnek svima onim koji razmišljaju poput Adil-bega Zulfikarpašića i drugih velikih dobrotvora našeg društva“, istaknuo je dr. Zajimović.

Mutevelija Vakufa Fuad Čurčić naveo je da ovim događajem, na prigodan način, obilježavaju uspješan period od obnove rada.

„Salih-aga Ćurčić je 1736. godine uvakufio svoju imovinu, i ovaj vakuf skoro 300 godina djeluje. Ponosni smo što danas obilježavamo period uspješne reafirmacije Vakufa. Do sada je Vakuf donirao više od 330.000 KM za četiri džamije - u Sarajevu, Travniku i Livnu, 62 stipendije, te pomogao rad brojnih humanitarnih organizacija širom Bosne i Hercegovine. Ova svečanost ima za cilj da inspiriše i druge ljude da kreiraju svoje vakufe, i obnove stare“, kazao je on.

Prisutnima se ovom prilikom obratio Jusuf Tanović, predsjednik Izvršnog odbora vakufa.

„Mi smo sretni da smo obnovili Vakuf, da uspješno funkcioniše već deset godina. Provodimo brojne aktivnosti i ponosni smo na tu činjenicu. Radimo predano, nadamo se da će se iznosi povećavati. Sada otprilike 40.000 KM godišnje dajemo u dobrotvorne svrhe. Želimo da to nastavimo, da doprinesemo zajednici i da maksimiziramo ono što je naš vakif ostavio nama u amanet“, naglasio je Tanović.

Prvi mutevelija nakon obnove rada Vakufa bio je Faruk Ćurčić. On je naglasio da je Vakuf dio historije.

„Porodični vakuf, od svog osnivanja, je imao svoju imovinu i svoje obaveze koje su propisane u Vakufnami. U Vakufnami je Salih-aga svog sina odredio za prvog muteveliju. Nakon njegove smrti određen je drugi mutevelija, i to je tako do današnjeg dana, mutevelije su iz porodice Ćurčića. Pošto se radi o porodičnom vakufu, predviđeno je da se jedan dio koristi za potomke, drugi dio za održavanje imovine, a važan dio je korišten za četiri džamije. Mi smo, na neki način, obnovili svoje aktivnosti, i ponosni smo na rad“, izjavio je on. 

Ovom prilikom je prikazan kratki film o historiji ovog vakufa, te održana promocija novog izdanja knjige Ćurčića vakufa.

Ćurčića vakuf je najstarija aktivna porodična fondacija u Bosni i Hercegovini, koju je osnovao hadži Salih-aga Ćurčić 1736. godine.

Djelatnost vakufa je izvršavanje obaveza iz Vakufname u okvirima zakonskih mogućnosti, stipendiranje djece, pomaganje izdavačke djelatnosti koja afirmira rad vakufa, organiziranje kulturnih manifestacija, humanitarna davanja i drugo.

Ćurčića vakuf svake godine povećava svoje aktivnosti i bilježi značajne rezultate u brojnim dobrima.