Proslavljajući 32. godišnjicu svog osnutka, TIKA, Turska državna agencija za pomoć trebala bi nastaviti s pružanjem pomoći Ankare svijetu 2024. godine, istakao je čelnik organizacije u svom nedavnom intervjuu za Anadoliju. “Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) je organizacija koja daje prioritet ljudima i podržava razvojne projekte u različitim dijelovima svijeta”, rekao je za AA Serkan Kayalar, predsjednik TIKA-e.

Kayalar je rekao da će agencija nastaviti diverzificirati aktivnosti u 2024., dodajući da je TIKA organizacija koja odražava "globalni humanitarni stav Turske s opipljivim razvojnim projektima" te pojasnio: "Prioritet su nam projekti koji donose prihode, posebno u Africi i drugim regijama. Nastavit ćemo svoje aktivnosti na tim područjima i u narednom razdoblju", rekao je. "Nastavit ćemo dijeliti stručnost institucija naše zemlje, posebno u razvoju ljudskih resursa, s našim bratskim i prijateljskim zemljama", dodao je.

Kayalar je također istakao stalne napore za otvaranje ureda u različitim regijama u nadolazećim godinama. Podsjetivši da je 2023. godine obilježena 100. godišnjica Turske republike, rekao je da poduzimaju projekte i aktivnosti koje tu radost prenose u inozemstvo. S tim u vezi proveli su 35 projekata i aktivnosti u 18 zemalja.

Nadalje, dotaknuo se odgovora i mobilnosti koju je međunarodna zajednica pružila nakon snažnog prošlogodišnjeg potresa. "Svjetska mobilizacija nakon zemljotresa od šestog februara potvrda je posla koji smo obavili i prisutnosti Turske na njihovoj strani u njihovim teškim vremenima. Činjenica da su timovi za traganje i spašavanje iz različitih zemalja došli u Tursku nakon zemljotresa je također znak ovoga," rekao je Kayalar.

Naglasio je da je rad agencije širok geografski. Agencija je početkom 2023. započela opsežne radove na obnovi Tvornice starih akumulatora Potočari u Bosni i Hercegovini kako bi je pretvorila u Memorijalni muzej žrtvama genocida Srebrenica Potočari. Muzej je važan kako bi se osiguralo da se zločini koji su se dogodili ne zaborave.

Istakao je i osnivanje dvorane Türkiye u sklopu Nacionalnog muzeja svjetskih kultura u Mexico Cityju, prvog takve vrste u Srednjoj i Latinskoj Americi. O poslu koji TIKA obavlja u Sjevernoj Africi, rekao je da će agencija ove godine započeti restauratorske radove na kompleksu u kojem se nalazi grobnica poznatog turskog moreplovca Turguta Reisa u Tripoliju, glavnom gradu Libije.

TIKA-in rad u turskom svijetu se nastavlja, rekao je, dodajući da agencija nastavlja rad na muzeju Bilge Tonyukuk u Mongoliji, koji je osnovan 2022. godine i da će muzej biti otvoren za javnost ove godine. Tonyukuk je bitna figura u turskoj historiji, bio je vrhovni zapovjednik i savjetnik a natpisi Tonyukuk iz osmog stoljeća smatraju se najstarijim pisanim potvrdama turske jezičke porodice.

Dotaknuvši se rada TIKA-e u Gazi i Palestini, rekao je: "Patnja u Palestini duboko pogađa sve nas. Kroz TIKA-u je do danas u Palestini implementirano preko 1.100 projekata", nastavivši: "Nastojimo isporučiti osnovne materijale poput paketa hrane, deka, kompleta za spavanje, zimske odjeće i medicinskih potrepština kroz razne projekte humanitarne pomoći. Nastavit ćemo naše napore za narod Palestine", rekao je.

Ranije ovog mjeseca, čelnik organizacije objavio je da je TIKA pružila ruku prijateljstva i pomoći mnogim zemljama širom svijeta tijekom 2023. godine kroz 1326 projekata i događaja na različitim poljima. Osnovana 1992. godine, TIKA je do danas provela preko 30.000 projekata i aktivnosti, od kojih je 93% provedeno od 2002. godine.

Godine 2002. TIKA je imala 12 ureda za koordinaciju programa diljem svijeta. Do 2023. taj će se broj povećati na 63, a broj zemalja u kojima djeluje s 28 na više od 170. Organizacija planira povećati broj svojih koordinacijskih ureda diljem svijeta 2024. godine. (DAILY SABAH)