Luton, grad udaljen 50 kilometara od Londona, proslavio je prije nekoliko dana promociju svog istoimenog fudbalskog kluba u Premier ligu. "Back in the big time" glasio je moto proslave nakon što je Luton Town, pobijedivši na penale, ostavio Coventry iza sebe i po prvi put se plasirao Premier ligu. Taj klub smatraju jednim od osnivača najjačeg engleskog fudbalskog prvenstva ali je nikada nisu igrali jer su ispali iz engleske prve lige 1992. godine, neposredno prije osnivanja Premier lige kakvu poznajemo danas.

Godine 1955. Luton Town proslavio je svoju 70. godišnjicu svojim prvim ulaskom u najbolju ligu engleskog fudbala. Tada je počeo razmišljati o renoviranju stadiona. Kenilworth Road već je tada bio star pola stoljeća. Te su sezone igrali finale Kupa na Wembleyu i bilo je jasno da im treba novi dom ali razne peripetije stalno su odgađale radove i do njih na kraju nije ni došlo.

Godine 2023. Kenilworth Road još uvijek stoji i izgleda slično kao i posljednjih 118 godina. Kada od augusta u Luton dođu Haaland, Kane, Salah, Guardiola, Klopp ili ostala brojna družina iz engleskih klubova, dočekat će ih stari koloseum koji sada ima kapacitet za 10.356 navijača i kojem se pristupa kroz dvorišta viktorijanskih kuća koje okružuju polje.

Luton je dugao plutao između druge i treće lige ali u novembru 2007. Savez ih je kaznio oduzimanjem deset bodova zbog finansijskih nepravilnosti u isplatama agentima nogometaša. Tim je ispao u četvrtu ligu a istog ljeta kažnjeni su sa još  30 bodova za nadolazeću sezonu, što je de facto značilo osudu na ispadanje na dno Konferencije, u petu ligu. “Danas imamo dobar odnos sa Savezom i Savezom, ali nismo zaboravili tu grotesknu odluku. Pokušali su dati primjer, ali su odabrali pogrešan. Ili su možda znali da ćemo imati hrabrosti vratiti se", rekao je Gary Sweet, izvršni direktor kluba, nakon pobjede u doigravanju protiv Coventryja na Wembleyu.

Godine 2008. u klub ulazi konzorcij koji je bio odlučan da ga spasi. Bila je riječ o finansijski dobro potkovanim investitorima koji su ujedno i navijači kluba i koji su se od tada fokusirali na niz vrijednosti koje se temelje na ekonomskoj održivosti ili na detaljima kao što je neprihvaćanje sponzorstva od kladionica. Oni su dodatno potakli osjećaj pripadnosti klubu. Kada su stigli, postavili su osmogodišnji cilj vratiti se u Championship i ostvarili su ga prije vremena.

Rast Lutona temelji se na ustrajnosti. U pet godina su iz Konferencije, najniže tačke na koju je klub spao u svojoj historiji (u kojoj su igrali od 2009. do 2014.), stigli do druge lige.

Kada su ušli u treću ligu, u klubu je došlo do malog zemljotresa. Nekoliko članova stručnog štaba, na čelu s Nathanom Jonesom, prihvatilo je ponudu Stoke Cityja, koji je igrao kategoriju iznad i pokušavao ući u Premier ligu. Luton nije promijenio svoju filozofiju i dvanaest mjeseci kasnije ušli su u drugu ligu. Sada, nakon četiri godine u Championshipu, ušli su u Premier ligu.

Ekonomska injekcija koju podrazumijeva ulazak u Premier ligu (oko 200 miliona eura) čini se kao garancija da će klub i dalje rasti. Za sada će u adaptaciju svoje stare kuće odmah uložiti 12 miliona eura. A planirano je da se gradi novi stadion. Ništa nije vječno, pa ni Kenilworth Road.