U ovom trenutku, međunarodna zajednica najsklonija je (ne)intervenciji Christiana Schmidta u izborni proces biranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba.  "Ide se na "autentično tumačenje" Ureda visokog predstavnika. Njime bi se trebao otvoriti put da Parlament F BiH izabere Nermina Nikšića (SDP) za premijera. 

Razmatra se opcija da Schmidt navede da je, nakon što se predsjednica većeg bh. entiteta i njena dva potpredsjednika nisu usaglasili, s potpisima samo dvoje njih, ova vlada izabere u Parlamentu F BiH. 

Obzirom da je većina oko Nikšića svaki dan sve klimavija, razmatra se i opcija da se buduće eventualne blokade izbora federalnog premijera moraju provjeravati u svakom od klubova naroda Doma naroda F BiH. Ako bilo ko od (pot)predsjednika Federacije koči imenovanje vlade, ona ili on za to mora dobiti odobrenje kluba naroda iz kojeg dolazi", kažu sagovornici Politicki.ba uključeni u pripremanje "autentičnog tumačenja" visokog predstavnika. 

Ono bi se, naravno, odnosilo na nametanje odluka kojim je u izbornoj noći 2. oktobra 2022. promijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta F BiH. 

Iako bi "autentično tumačenje" de facto bilo novo posezanje visokog predstavnika za Bonskim ovlastima, formalno bi se radilo o "interpretaciji". 

"Objašnjenje" da su dovoljna dva potpisa, pojašnjavaju naši sagovornici, bilo bi jednokratno. 

Dvotrećinska većina, pak, ostala bi kao "trajna odrednica". 

Ona ne bi obuhvatala i dvije trećine u kantonima. 

Ta je varijanta odbačena nakon burnih reakcija javnosti, ali i upozorenja iz Trojke - Narod i Pravda - da ne mogu pristati na takvo rješenje. 

Sagovornici Politicki.ba tvrde i da je federalna koalicija "nestabilnija nego ikad". 

S jedne strane nejasno je kako će glasati poslanici. Ne samo stranaka Narodni evropski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, već i neki poslanici Socijaldemokratske partije, već i Hrvatske demokratske zajednice. 

Partija Dragana Čovića ne želi bilo kakve intervencije u nametanje od 2. oktobra. 

“Još ništa nije definirano. Razmatraju se opcije, argumenti za i protiv bilo kojeg od tumačenja... Nije baš ni sasvim jasno šta je stav Zagreba. A Zagreb se u ovoj materiji pita. I za njih je strateški bitno da ne dođe do preglasavanja Hrvata u BiH bilo kada u budućnosti", kažu sagovornici Politicki.ba.

Rok za donošenje odluke o novog federalnoj vladi je 5. april. 

Unutar međunarodne zajednice postoji naglašena podjela u vezi njihovih aktivnosti na ovom planu. 

S jedne strane Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija smatraju da Stranka demokratske akcije ne može biti u federalnoj vlasti ni u kom obliku. 

Evropska unija se principijelno protivi bilo kakvom petljanju stranaca, mada im uopće nije mrska postavka da SDA ne može biti u vlasti. 

Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije u Vijeću za provođenje mira (PIC) kategorički je protiv bilo kakvog novog interveniranja visokog predstavnika, nebitno radilo se o "autentičnom tumačenju" ili direktnoj upotrebi Bonskih ovlasti. 

Unutar međunarodne zajednice radi se sve užurbanije. 

Nikšić treba biti premijer. 

A mora se očuvati sve krhkija koalicija...