Na konferenciji za štampu održanoj nakon sjednice predsjedništva HDZ-a u Mostaru, Dragan Čović izjavio je danas da se neće odazvati pozivu SDA za formiranje vlasti tvrdeći da ostaje vjeran potpisanom sporazumu s “Osmorkom”.

“Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na način da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da iduće sedmice završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, u skladu sa zakonom, otišla u provjeru”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

“Kroz taj sporazum uspostavit ćemo vlasti kroz entitet i kantone na svim nivoima. Sa tim partnerima imamo dogovor i da budemo u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje Hrvatima tj. HDZ-u trebaju pripasti dva ministarska mjesta”, rekao je Čović. Podsjetimo da HDZ nije dio skupštinske većine u Zeničko-dobojskom kantonu ali da je ovoj stranci obećan ulazak u vlast uz protivljenje DF-a. Iako se činilo da se će “Osmorka” dati prednost HDZ-u u odnosu na DF-a u ovom kantonu, danas je šest stranaka vladajuće većine Zeničko-dobojskog kantona odbilo ulazak HDZ-a u vlast.

U pogledu formiranja Vlade Federacije BiH Čović smatra da će biti nešto komplikovanije, ali očekuje formiranje Doma naroda sljedeće sedmice. On ne smatra da većina koju imaju SDA i DF u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH može išta promijeniti u agendi koju provodi koalicija HDZ-a i “Osmorke”.

"Trinaesta ili petnaesta ruka, ko zna ko šta ima ruku, vidite kako se špekulira imali ste noćas u medijima priču o 14 ruku. Ja bih sačekao narednu sjednicu i tada ćemo imati jasnu sliku. Bilo ono 13 ili 14 ili neki drugi broj to neće ništa promijeniti", izjavio je Čović na današnjoj konferenciji za štampu održanoj nakon sjednice svog stranačkog predsjedništva.

Predsjednik HDZ-a BiH nada se da će Vijeće ministara biti formirano u sljedeće dvije sedmice, do Božića, te da će i budžet biti usvojen u ovoj godini. Ako se dan po jutru poznaje, a jutro je, nakon noći u kojoj se iskazivala ljubav, počelo tako što je HDZ dobio odbijenicu u Zeničko-dobojskom kantonu, teško da od toga išta bude. Uostalom, najavljivao je Dragan Čović štošta tokom svoje političke karijere što se nije ni blizu ostvarilo – od Mostara kao hrvatskog stolnog grada, do usvajanja Izbornog zakona po kojem Željko Komšić ne može biti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.