Netaknuta čokolada stara 121 godinu bit će za koji dan prodana aukciji.

Savršeno očuvani slatkiš napravila je poznata slastičarnica Cadbury za proslavu krunidbe kralja Edwarda VII i kraljice Alexandre 1902. godine.

Ovaj par dao je čokoladicu tada devetogodišnjoj Mary Ann Blackmore u njenoj školi te godine, no umjesto da ih pojede, odlučila ih je zadržati kao uspomenu na tu prigodu.

Čokolada s aromom vanilije prenosila se s koljena na koljeno sve dok njena unuka, Jean Thompson, koja sada ima 72 godine, nije donijela omot aukcijskoj kući Hanson's Auctioneers u Derbyju.

Morven Fairlie, iz Hanson's Auctioneersa, rekla je: “U to vrijeme ovo je bila prava poslastica, djeca nikada nisu dobijala čokoladu. To je očito bio tako poseban dar za ovu djevojčicu da je mislila da ga ne može ni dotaknuti. Čokolade će se naći na aukciji u Hansonsu i očekuje se da će postići cijenu od najmanje 100 do 150 funti (230-340 KM).”

Također je istakla kako se nada da će za ovu čokoladu biti više ponuđača, što će sigurno utjecati i na povećanje njene cijene.

“Sve ovisi  o tome ko skuplja kraljevske uspomene i ko želi skupljati stvari iz ovog vremena. Čokoladama starim 121 godinu davno je prošao rok upotrebe. Niko to neće jesti. Ako otvorite limenku, miriše na čokoladu, ali niko ne bi htio riskirati”, kazala je ona.