U vezi s primjenom novog Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata koji je usvojio Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u nekim medžlisima na području Unsko-sanskog kantona pojavile su se određene nesuglasice, posebno kod provođenja sistema centralizacije medžlisa, koje u posljednje vrijeme, prerastaju u svojevsni socijalni bunt, svađe, u nekim je situacijama čak i policija morala regairati kako bi se strasti smirile.

Ovaj bunt, svjesno ili nesvjesno, ima za cilj izazivanje određenih konflikata koje raspiruju neki neupućeni i nesavjesni pojedinci. Iako u suštini, centralizacija medžlisa donosi niz poboljšanja koja se prventsveno tiču pomoći manjim džamata u njihovom funkcioniranju, boljoj i efikasnijoj zaštiti i unaprijeđenju vakufske imovine, jednoobraznim primanjima imama, poboljšanja vjerskog života u džematima, te zaštiti prava kako imama, tako i džematlija, javljaju se određeni otpori, posebno kad je u pitanju plaćanje članarine.

S obzirom na to da je ranije kod plaćanja članarine ili vazife postojao veliki nesrazmjer među džematima, tako da je negdje članarina iznosila 40 KM, a negdje i po 250 KM, odlučeno je da se napravi balans, kako bi se manjim džamatima članarina umanjila, a većim džematima uvećala u određenim procentima. Zbog te razlike u plaćanju vazife, koja ima za cilj da pomogne manjim džematima ne opterećujući ove veće preko njihovih mogućnosti, došlo je i do određenih nesporazuma. Neodgovorni pojedinci u svojoj tvrdoglavosti otišli su toliko daleko da su počeli imame i druge predstvavnike IZ vrijeđati, napadati i omalovažavati na najprizemniji način, iznoseći  razne laži o njima i vrijeđajući ih bez i najmanje grižnje savjesti.

Na adresu portala Stav, iz Bužima je stiglo saopćenje za javnost Medžlisa islamske zajednice Bužim, čiji imami, u najplemenitijoj želji da pozovu na dostojanstvo i razum najagresivnije pojedince, koji će se jednog dana zasigurno zastidjeti svojih izgovorenih riječi, pozivaju na savjest, dostojanstvo i slogu koja nam je uvijek svima bila potrebna. Tekst saopćenja prenosimo u cjelosti.

“Dragi prijatelji, braćo, džematlije! Pišemo ovo pismo kao poziv na glas savjesti i razuma. Nije nam cilj objašnjavati akte, pravilnike, rješenja i odluke. Sve je već objašnjeno i rečeno.

Sabor IZ-e i Rijaset su krovne institucije i organi Islamske zajednice u BiH. Oni su naš Ulu-l-emr kojeg poštujemo i čije odluke uvažavamo, jer to nam je, na posljetku, i vjerska obaveza.

Cilj ovoga našeg pisma jeste da upozorimo na nekontrolisano širenja govora mržnje prema imamima, Medžlisu i Muftijstvu koji su u obavezi da se povinuju odlukama najviših organa i rade na implementaciji istih. Prirodno je pravo svakog čovjeka da ima svoje mišljenje i svoj stav o svakom životnom pitanju. Građansko je pravo na slobodu govora i pristup informacijama. Međutim, vjerska i moralna je obaveza držati se moralnog kodeksa i kulture dijaloga u iznošenju stavova i mišljenja. Na tome ispitu, na žalost, mnogi su pali.

Sablažnjava nas spoznaja o količini mržnje, uvreda, laži i brutalnosti koje se javno iznose po društvenim mrežama i to na račun imama, muallima, predstavnika džemata, Medžlisa, Muftijstva, kao i kompletne Islamske zajednice. Ako uz to dodamo pozive na nasilje i besramno zadiranje u privatne živote, onda imamo pravo da se zapitamo: ‘S kime smo to odrastali, družili se, radovali i tugovali. Čiju smo djecu kao svoju podučavali i odgajali, čijim smo očevima na samrti šehadet izgovarali, koga smo u namazu predvodili?’

Stoga pozivamo sve iskrene i dobre ljude. One koji zaista shvataju vjeru i koji znaju za vrijednost jedine nam Islamske zajednice i koji istu grade i čuvaju. Neka se suzdrže od širenja mržnje, vrijeđanja, pakosti, zavisti i zlobe.

Sve će ovo jednog dana biti prošlost i svi ćemo se jednom morati suočiti sa svojom savješću. Pred Onim koji zna šta je u srcima našim onoga dana kada će svako za svaku riječ i slovo upitan biti.

‘O vjernici, klonite se čestih sumnjičenja, neka su sumnjičenja, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge, i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrlog brata svoga,- a vama je to odvratno- zato se bojte Allaha. Allah zaista prima pokajanje i samilostan je.’ Neka nam se Allah smiluje i popravi naše stanje”.