Tokom prvih šest sedmica rata u Gazi, Izrael je rutinski koristio jednu od svojih najvećih i najrazornijih bombi u područjima koja je odredio sigurnima za civile, potvrđeno je u analizi vizuelnih dokaza The New York Timesa.

Video istraga fokusirala se na upotrebu bombi od 1.000 kilograma u području južne Gaze gdje je Izrael naredio civilima da odu radi vlastite sigurnosti. Iako bombe te veličine koristi nekoliko zapadnih vojska, stručnjaci za municiju kažu da ih američke snage gotovo nikada ne bacaju u gusto naseljena područja.

The New York Times programirao je alat umjetne inteligencije za skeniranje satelitskih snimaka južne Gaze u potrazi za kraterima bombi. Novinari Timesa ručno su pregledali rezultate pretraživanja, tražeći kratere prečnika iznad 30 metara. Stručnjaci za municiju kažu da obično samo bombe od jedne tone formiraju kratere te veličine na pješčanom tlu Gaze.

Na kraju, istraga je identificirala 208 kratera na satelitskim snimcima i snimcima dronova. Zbog ograničenih satelitskih snimaka i varijacija u efektima bombe, vjerovatno je bilo mnogo slučajeva koji nisu snimljeni. Ali nalazi otkrivaju da su bombe od jedne tone predstavljale sveobuhvatnu prijetnju civilima koji traže sigurnost širom južne Gaze.

Odgovarajući na pitanja o upotrebi bombe u južnoj Gazi, glasnogovornik izraelske vojske je u izjavi za The New York Times rekao da je prioritet Izraela uništavanje Hamasa i da će “pitanja ove vrste biti razmotrena u kasnijoj fazi”. Portparol je također rekao da izraelska vojska “preduzima izvodljive mjere predostrožnosti kako bi ublažio štetu civilima”.

Ali američki zvaničnici su rekli da bi Izrael trebao učiniti više da smanji civilne žrtve u borbi protiv Hamasa. Pentagon je povećao isporuke u Izrael manjih bombi za koje smatra da su bolje prilagođene urbanim sredinama poput Gaze. Ipak, od oktobra, Sjedinjene Američke Države poslale su više od 5.000 bombi težine jedne tone.

(Izvor: The New York Times)