Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je svoju posjetu Bosni i Hercegovini gdje su tokom sedamice održali niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima. Ukazali su upravo na ono što smo očekivali da će se desiti - ekonomski sunovrat države, posebno entiteta Federacija BiH koji je nakon nekoliko godina debelog suficita, za one koji ne razumiju najbolje - kada zarađujete više nego što trošite pa vam uvijek ostane viška novca, ušla u period budžetskog deficita - trošite više nego što možete zaraditi pa onda pozajmljujete da preživite od prvog do prvog.

"Oba entiteta imaju budžetski deficit, što je slučaj prvi put nakon nekoliko godina. Budžetski deficit Federacije Bosne i Hercegovine bi trebao rasti ove godine. Potrebe za finansiranjem vlada rastu i pokazuje se da je teško nadomjestiti te potrebe", naglasila je šefica Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini Alina Iancu.

Prema njenim riječima, oba entiteta imaju velike potrebe za finansiranjem i ne znaju koliko će te potrebe moći biti zadovoljene na domaćem tržištu.

Istakla je da Bosna i Hercegovina trenutno ne pregovara s MMF-om o novom zaduženju, ali da je MMF spreman pomoći. A domaćim vlastima fale pare. Dakle, nema druge nego novi aranžman. Dugo su izdržali bez MMF kredita.

Sada će vam vjerovatno biti jasnije “proročanske” riječi bivšeg remijera Federacije BiH Fadila Novalića koji ovaj entitet doveo dotle da nema potrebe za kreditima i zaduživanjem jer je budžet uvijek bio u suficitu. Vladi Nermina Nikšića je bilo potrebno samo godinu da entitet "strovali" u deficit.

Podsjetimo, Fadil Novalić je prošle godine kazao: “Dragi građani, dužan sam da vas obavijestim o stanju koje sam zatekao i o stanju koje ostavljam iza sebe. Šta sam zatekao? Na računu je bilo 0 KM. Deficit budžeta FBiH, deficit budžeta u ministarstvu poljoprivrede, autocestama, svim mogućim fondovima, ministarstvima. Sve je bilo opustošeno. 705 miliona deficita. Na svakom koraku nezadovoljni radnici. Penzije i plate su kasnile. Boračke naknade, također. Poticaji privredi bili su nepostojeći. Ogromni dugovi u svim sektorima. Iza sebe ostavljam stabilan penzioni fond, na računima Vlade 800 miliona likvidnih sredstava, suficit budžeta od 478 miliona maraka”.

Aktuelna nametnuta federalna Vlada je Vlada čarobnjaka, suficit pretvaraju u deficit - ćiribu-ćiriba vlada.