Na ostalim benzinskim pumpama cijene se kreću između 2,60 i 2,90 KM u zavisnosti od vrste goriva. Podsjetimo, cijene iznad tri marke po litru u entitetu Republika srpska zabilježene su još prošle sedmice.

Nažalost, nema naznaka da će cijene padati ili da će se barem zaustaviti rast cijena. Naime, cijena nafte na svjetskom tržištu u konstantnom je porastu od početka ruske agresije na Ukrajinu i s tim povezanih ekonomskih sankcija zapadnih zemalja Rusiji. Doadantni impuls za rat cijene nafte na svjetskom tržištu dobile su danas nakon odluke SAD-a da zabrani uvoz ruske nafte, te odluke zemalja članica Evropske unije o ograničavanju uvoza sirove nafte i plina iz Rusije. Globalne naftne kompanije poput Shella i BP-a najavile su da neće sklapati nove ugovore za kupovinu sirove nafte iz Rusije.

Tržište sirove nafte reagiralo je rastom cijena. Tako je danas tokom trgovanja na berzi barel sjevernomorske nafte Brent koštao 127 dolara. U odnosu na mart mjesec prošle godine barel nafte skuplji je za 77 posto.

Kada se uzme u obzir i povećana potražnja za naftom zbog globalnog ekonomskog oporavka nakon Covida, te smanjena ponuda nafte zbog već opisanih problema u odnsima Rusije i ostatka svijeta, jasno je da cijena može samo da raste, nikako da pada.