Britansko-iranska novinarka Christiane Amanpour optužena je za obezvređivanje palestinskih novinara nakon što je rekla da nema novinara na terenu.

Britansko-iranska novinarka Christiane Amanpour kaže da je "jedan veliki problem" koji pokriva rat u Gazi to što nema novinara na terenu u Gazi
Glavna međunarodna voditeljica CNN-a, Christiane Amanpour, suočava se s odgovorom nakon tvrdnje u The Daily Showu, čiji je voditelj Jon Stewart, da nema novinara na terenu u Gazi.

U razgovoru sa Stewartom, Amanpour je rekla: „Jedan veliki problem koji trenutno pokriva Izrael-Gazu…je taj što ne možemo stići tamo [Gaza]. Ova situacija je bez presedana; novinari nisu na terenu u Gazi.”

Nakon što je Stewart primijetio "Ima novinara na terenu, oni bivaju ubijani", misleći na palestinske novinare koji su pratili izraelsku agresiju na Gazu od 7. oktobra.

Odgovarajući Stewartu, Amanpour je pojasnila da je mislila na "nezavisne zapadne novinare" ili bilo koga drugog ko nije u mogućnosti da izvještava na terenu, osim na lokalne palestinske reportere koji riskiraju svoje živote izvještavajući pod izraelskim bombardiranjem.

Međunarodni novinari pozivaju Izrael i Egipat na pristup Gazi otkako je izraelski rat protiv Gaze izbio 7. oktobra; samo nekolicini stranih novinara je dozvoljen pristup, ali oni su "ugrađeni" u izraelsku vojsku.


Dok je vojska izjavila da su njene trupe pratile novinare širom Gaze, ovi novinari su se suočili s ograničenjima, kao što je cenzura snimaka od strane zvaničnika izraelske vojske prije emitiranja.

“Radi se o pričanju priče o Gazi, pričanju priče o Palestincima. Znate, stvarni lokalni novinari bi vam pričali o ljudima, zar ne? Narod, ne samo dehumanizirajući broj, već i narod”, dodao je Amanpour.

„I kada mi nelokalni novinari odemo da radimo svoj posao... idemo tamo da budemo oči i uši svima koji ne mogu da idu, koji nisu lokalni, ali mi nismo u mogućnosti da stignemo tamo.”

Korisnici društvenih mreža na internetu kritizirali su Amanpourine komentare, optužujući je da obezvrjeđuje rad palestinskih novinara u Gazi i na Zapadnoj obali.

Reporteri kao što su Bayan Abusultan, Bisan Owda, Plestia Alaqad i Hind Khoudary izvještavali su o izraelskoj agresiji na terenu putem društvenih medija, bez cenzure i bez ograničenja. U ovu grupu spadaju Motaz Azaiza, koji je u međuvremenu napustio enklavu i Wael Al-Dahdouh, koji je izgubio mnoge članove svoje porodice od 7. oktobra.

Zapadni mediji kritikovani su zbog prirode medijskog izvještavanja o teškom položaju u Gazi, a mnogi ih optužuju da imjua proizraelsku pristranost koja dehumanizira Palestince.

Ured za medije u Gazi izvještava da je više od 100 novinara ubijeno u Gazi od izraelskog bombardiranja, od kojih su većina palestinski novinari.

Izraelska vojska je izjavila da ne može garantovati sigurnost novinara koji djeluju u Pojasu Gaze.