Fudbalski klub “Stari most” iz australskog Brisbanea (FC “Old Bridge”) osnovan je prije dvadeset i šest godina u znak sjećanja na tada porušeni Stari most u Mostaru. “Bošnjaci koji su se doselili na ove prostore prije svega su to učinili da sačuvaju svoju glavu, a onda i tragajući za boljim životom. Od prvih su dana osjećali potrebu za okupljanjem, da pričaju na maternjem bosanskom jeziku i tada se formiraju i prve zajednice Bošnjaka na ovim prostorima”, priča nam predsjednik kluba Amer Sadiković, ponosan što “Stari most”, osim što spaja ljude, ima i zapažene rezultate u australskoj državi Queensland.

“Stari most”, nastavlja Sadiković, “nije bio samo sportski klub, nastojali su da promoviraju razne druge kulturne, humanitarne, muzičke i tradicionalne manifestacije. 'Stari most' se evo četvrt stoljeća takmiči u visoko rangiranim ligama. Do sada se klub može pohvaliti titulama prvaka kao i titulom pobjednika kupa. Zapažene rezultate ostvario je i na turnirima bh. dijaspore u Australiji, na kojima se redovno takmiči.”

Organiziranje na ovakav način smatraju borbom protiv asimiliranja, a klub se trudi okupiti sve zainteresirane građane bh. porijekla, ali i iz zemalja koje su nekada činile Jugoslaviju. “Zadatak nam je pokupiti pripadnike svih nacionalnosti s prostora Bosne i Hercegovine, kao i bivše Jugoslavije. Kroz jednu lepezu multikulturalnosti, mi nastojimo da očuvamo našu tradiciju, kulturu, jezik i identitet. Ja to vidim kao jednu borbu protiv potpunog asimiliranja u australsko društvo i nadam se da ćemo uspjeti u toj nakani, ako ništa, bar radi ovih novih generacija koje dolaze”, priča Sadiković.

“U Australiji imamo odlično organiziran savez (AUSBiH KUP) klubova s bosanskim predznakom. Jednom godišnje u različitim gradovima Australije održava se turnir gdje posjetioci uživaju ne samo u sportu nego je to jedna lijepa prilika da se vidimo ili upoznamo naše sunarodnjake koji žive u drugim gradovima Australije. Saradnja kroz savez među klubovima postoji iako smo dvije godine izgubili zbog pandemije. Turniri se ne održavaju zbog restriktivnih mjera, ali ipak nastojimo da održavamo veze i nadam se da ćemo se uskoro opet vratiti normalnom životu i nastaviti s našim novim projektima. Godinama smo se mučili s birokratijom, ali smo prije dvije godine uspjeli i dobili svoje terene i prateće objekte.”

“Stari most” ima dva stadiona; veći, na kojem igraju prvenstvene utakmice, i manji, koji koriste za treninge. Imaju i kantinu, svlačionice, kancelarije i restoran. Nakon što su renovirali oba stadiona početkom sezone, sada su se bacili na renoviranje pratećih prostorija i sve su te radove sami platili.

Dva tima igraju takmičarski fudbal. Seniorski prvi tim igra u Q-ligi, dok je drugi tim ekipa sastavljena od igrača starijih od 35 godina koji nastupaju u Q-master ligi. Početkom ove godine rade i s dječicom starosti od pet do deset godina. “Budućnost kluba bez rada s djecom je nezamisliva. Sljedeće sezone želimo pokrenuti i ženski takmičarski tim te proširiti naš omladinski pogon juniora do 16 godina”, priča Sadiković.

Kaže kako dijaspora itekako može pomoći razvoju i jačanju fudbala u Bosni i Hercegovini. Za to bi trebalo bitno ojačati saradnju dijaspore i domovine na svim poljima. “Uređenjem i kanalisanjem naših klubova po svijetu bi se mogli ostvariti odlični rezultati. Dijaspora je plodno tlo za rad naših fudbalskih stručnjaka i trebamo se svi širom svijeta uvezati jače s domovinom kao što su to već učinile mnoge države”, kaže Sadiković zaključujući: “Ovima koji se nalaze u dijaspori poručio bih da se potrude malo više u čuvanju svog identiteta, da posjećuju što više organizacije s bosanskim predznakom i da na taj način očuvaju svoju tradiciju, jezik i kulturu, a ovima što nas nazivaju podrugljivo dijasporcima poručio bih da malo više povedu računa o nama, da nas ne odbacuju i ne zaboravljaju. Živjeti daleko od svoje domovine ne znači da je manje volimo od vas, svi se mi borimo za BiH, samo na različite načine, jer Bosna nikada nije izašla iz nas.”