Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) saopćenjem za javnost distancirala se 12. aprila 2023. godine, od aktivnosti Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) kojom upravlja Abdurrahman-efendija Kujević.

Kako se tvrdi u saopćenju BANU, Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) “samoinicijativno i samovoljno je prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, koju su joj prvobitno propisali prvi osnivači”.

“Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) putem medija obavještava javnost u domovini i svijetu da je Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), samoinicijativno i samovoljno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, koju su joj prvobitno propisali prvi osnivači”, stoji na početku saopćenja.

Iz BANU tvrde da direktor BNF-a Abdurrahman Kujević nema pravo da u ime Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti prikuplja bilo kakve donacije u domovini i svijetu.

“Na ovaj način skrećemo pažnju sa zahvalnošću dosadašnjim i budućim donatorima, koji su svesrdno financijski pomagali rad i djelovanje BANU preko BNF-a da svoje donacije ubuduće mogu prilagati direktno na račun BANU-a kako bi ova prva važna nacionalna institucija nauke i umjetnosti mogla nastaviti svoj rad i djelovanje na promociji bošnjačkog etničkog i bosanskog nacionalno-državnog identiteta”, napisano je u saopćenju.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio navode iznijete u saopćenju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

“Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje neistinite i tendenciozne tvrdnje izrečene u nepotpisanom saopćenju na memorandumu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti od 12. aprila 2023. godine kojim se javnost dezinformiše da je, navodno, Bošnjačka nacionalna fondacija samoinicijativno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, te da predsjednik Upravnog odbora BNF-a hfz. Abdurrahman ef. Kujević više nema pravo u ime BANU prikupljati donacije u domovini i inostranstvu”, odgovorili su iz Mešihata.

Oni podsjećaju da je Kujevića na ovu funkciju predložio, opunomoćio i imenovao “rah. muftija akademik Muamer Zukorlić, koji od 2019. godine, shodno Statutu BNF-a i uputama osnivača, čestito i transparentno obavija ovu dužnost i nosi povjereni mu emanet, te da de i ubuduće za dobrobit bošnjačkih nacionalnih institucija prikupljati sredstva od onih koji nedvojbeno podržavaju njihov rad.”

Obavještavaju javnost da Kujević ima punu podršku Mešihata u svojstvu osnivača Fondacije, te od BANU zahtijevaju javno izvinjenje i traženje halaluka što su u mjesecu ramazanu “plasirali neviđenu fitnu i uz njegovo ime oljagali autoritet muftije i Islamske zajednice”.

“Uz dovu Uzvišenom Gospodaru da Vam u ovim mubarek danima podari snage za ispravijanje nepravde koju ste ovim nesmotrenim saopćenjem učinili, upućujemo Vam selame i poziv da eventualne nesporazume i nezadovoljstva rješavate dogovorom i lijepom riječju”, navodi se u saopćenju Mešihata koje potpisuje muftija Mevlud-efendija Dudić.

Na Mešihatovo saopćenja BANU je reagirao novim saopćenjem koje ovaj put potpisuje Mustafa-efendija Cerić kao predsjednik Skupštine BANU i predsjednik Senata BANU.

“Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) je samobitna nacionalna institucija. BANU nije vjerska institucija, ali gaji moralne vrijednosti, koje mogu imati vjerske motive”, stoji na početku ovog saopćenja u kojem se tvrdi da Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nije ni nadležan ni pozvan (ni prozvan) da ocjenjuje rad BANU, kao ni da regulira unutarnje odnose nacionalnih institucija u Bošnjaka.

“Pitanje Bošnjačke nacionalne institucije (BNF-a) i BANU-a nije pitanje ni za Mešihat Islamske zajednice ni za tebe kao predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftije u Sandžaku”, obraća se Cerić Dudiću.

“Ta pitanja su u nadležnosti organa nacionalnih institucija. Stoga, najoštrije odbacujemo neprimjereno i, iznad svega, nelegitimno, pismo Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koje ti potpisuješ, u vezi sa odlukom BANU-a da BNF nema pravo prikupljati donacije u ime BANU zato što je iznevjerio emanet svoje prvobitne funkcije”, piše Cerić.

Ceriću je zasmetalo i spominjanje Muamera Zukorlića, smatra da je to “populistički manir neodgovornog odnosa prema mladom, ali stabilnom BANU, kao prvenca u povijesti Bošnjaka. Poigravanje sa ovom institucijom je neodgovaran i izdajnički čin, koji neće uspjeti, ako Bog da”, tvrdi Cerić.

BANU poziva Dudiću i Kujevića da se urazume te da ne izazivaju nepotrebnu polemiku, već da shvate “da ni vjerske i nacionalne institucije u Bošnjaku nisu privatno već opće duhovno i nacionalno dobro”.

(Izvor: sandzacke.rs)