Službena Moskva odbacila je tvrdnje zastupnika u američkom Kongresu da Rusija šalje nuklearno oružje u svemir. Prema američkim zastupnicima, to oružje ozbiljna je prijetnja američkim i svim ostalim satelitima, a Sjedinjene Države i ostale zemlje nemaju adekvatnu odbranu protiv ruske prijetnje, naveli su.

Portal Defence One pišući o tome podsjeća na posljednje nuklearno testiranje u svemiru nakon kojeg je potpisan Ugovor o zabrani takvih testova. Naime, Sjedinjene Države u eksploziji nazvanoj Starfish Prime još 1962. godine detonirale su napravu s teretom od 1.4 megatona oko 400 kilometara iznad Pacifika.

Eksplozija je naučnike naučila mnogo o utjecaju svemirske radijacije. Naime, proizvedena geomagnetska oluja uništila je satelite kojih je tada bilo bitno manje i bili su bitno manje važni za normalno funkcioniranje života ljudi na zemlji. Godinu dana kasnije Sjedinjene Države i druge nacije potpisale su sporazum o zabrani takvih eksperimenata.

Rezultati testa, piše portal Defence One, upućuju na prirodu ruske prijetnje o kojoj govore američki zastupnici. Inače, vijest o ruskom oružju u svemiru eksplodirala je samo nekoliko dana nakon što je Moskva lansirala raketu Sojuz-2-1v s teretom označenim kao vojna tajna.

Već godinama američki dužnosnici optužuju Rusiju za agresivno ponašanje u svemiru. U izvještajima o razvoju oružja za upotrebu u svemiru, Rusija se navodi kao jedna od zemalja koja itekako ulaže u tu tehnologiju. Rusija je, navode, slala sumnjive satelite i one dizajnirane da se sudare i onesposobe druge satelite.

Rusija odnosno Sovjetski Savez, prva je država kojoj je pošlo za rukom targetirati i uništiti satelit u svemiru, još 1968. godine. SAD-u je to putem suorbitalnog oružja uspjelo 1986. godine. Na tom su polju ruski znanstvenici uvijek bili uspješniji.

Zbog geopolitičke situacije američki naučnici već duže vrijeme pokušavaju ojačati odbranu svojih najvažnijih satelita protiv nuklearne eksplozije u svemiru. Jedna od ideja uključuje korištenje radio valova za čišćenje radijacije iz orbite.

Zemljinom orbitom danas kruži na hiljade satelita. Svemirsko nuklearno oružje stoga bi izazvalo puno veće probleme nego šezdesetih zbog snažne proliferacije satelita u svemiru. Prošle godine u svojem izvješću o prijetnjama u svemiru američki je Centar za strateške i međunarodne studije napisao:

"Upotreba nuklearnog oružja u svemiru imala bi velike i nekontrolirane posljedice koje bi bile javno vidljive. Eksplozija u svemiru odmah bi djelovala na satelite na određenoj udaljenosti, ali zbog svemirske radijacije imala bi dugoročne posljedice na komponente svih drugih satelita koji nisu adekvatno zaštićeni."

Prema pisanju portala Politico, SAD unatrag godinu dana strahuje od ruskog pokušaja slanja nuklearnog oružja u svemir. Isti portal podsjeća kako je Rusija 2021. godine testirala protusatelitske rakete. Meta je bio ruski satelit koji je raznesen u oko 1500 komada. Krhotine, kao što je poznato, predstavljaju prijetnju drugim objektima u orbiti. Rusija, dakako, nije jedini proizvođač svemirskog smeća.

Američki naučnici zabrinuti su i zbog drugih ruskih aktivnosti poput rada na tehnologiji zaglavljivanja američkih satelita. Zabrinjavaju ih i vijesti o ruskoj 3M22 Zircon hipersoničnoj krstarećoj raketi koja može letjeti brzinom od 6 i 8 machova, a osmišljena je za napade na kopnene i morske mete.

Strah zbog rasta ruskih sposobnosti u svemiru izazvaju i informacije o zbližavanju Moskve i Pjongjanga. Politico napominje kako je sjevernokorejski vođa Kim Jong un u decembru obećao da će ove godine u svemir poslati tri špijunska vojna satelita. Tri mjeseca prije toga Kim i Vladimir Putin sastali su se u Vostočniju, najvažnijem ruskom kozmodromu za lansiranje raketa, i tamo "razgovarali o mogućnostima saradnje dvije zemlje u svemiru".