Da odmah na početku bude jasno. Niti je od nastupa na izložbama kakva je EXPO u Dubaiju Bosna i Hercegovina do sada imala kakve koristi niti bi bila neka prevelika šteta da se nije predstavila na ovogodišnjem izdanju u Dubaiju, omiljenoj plastičnoj destinaciji snobova i skorojevića.

Po iskustvima onih koji su do sada u ime države išli na ovakve vrste plaćenog godišnjeg odmora, bila je to idealna prilika da, već znate šta, vidi puta o državnom trošku. Ili da se, najčešće, na kratki odmor povede švalerka džaba.

Stoga je bilo malo nejasno zašto samozvani lider opozicije Elmedin Konaković toliko insistira na odlasku u Dubai, pa po cijenu da, umjesto Vijeća ministara BiH, troškove odlaska na EXPO plati Kanton Sarajevo i tako državu svuče na svoj, Konakovićev, kantonalni nivo.

Ali stvari su postale itekako jasne ove sedmice kada je Istraga objavila šta će tačno građane Sarajeva koštati četiri miliona maraka, ko je sve u službenoj delegaciji, uz Draška Stanivukovića, koji u pauzama afera s pevaljkama strasno brani Milorada Dodika na njegovom putu secesije.

Osim Denisa Zvizdića, najnovijeg Konakovićevog najboljeg prijatelja, koji u Dubai putuje s vječitom portparolkom Amelom Mulavdić, na listi su i druga, manje ili više, poznata ovdašnja imena te nekolicina novinara, predvođena poznatim turističkim radnikom Aleksandrom Trifunovićem. Buka je u modi.

Konakovićev ministar Adnan Delić, koji se sa svojim stranačkim predsjednikom nedavno proslavio ulogom Majstora Boba, vozikajući se na bageru poplavljenim sarajevskim naseljima, pokušao je sakriti detalje ugovora o odlasku u Dubai. Delić je na sjednici Skupštine Kantona kazao kako ugovor Vlade i “EXPO 2020” Dubai nosi oznaku tajnosti i da on ne može biti objavljen. 

A zašto je tajan i zašto je Konaković toliko insistirao da se ide u Dubai, predstavljajući to vrhunskim državničkim potezom, vidjelo se iz troškovnika cijelog projekta. Samo će “izrada koncepta za nastup BiH na Expo 2020 Dubai” koštati oko 750 hiljada maraka, dok će “pripreme nastupa i ljudske resurse” Kanton Sarajevo platiti 800 hiljada maraka. Isto će toliko koštati “organizacija, logistika, priprema i podrška za učešće BiH kompanija i promociju na Paviljonu”.

Na desetine je ovakvih stavki u troškovniku koje, kada se ispod njih podvuče crta, sve skupa koštaju 3.9 miliona maraka.

Sve je to Konaković, svojim uobičajenim agresivnim spinom, pravdao pred odlazak u Dubai (iako nije objasnio u kojem on svojstvu ide tamo). Iz njegovog se Facebook posta dalo zaključiti da je Kanton skršio četiri milliona maraka na skupu ekskurziju samo da bi pokazao Staši Košarcu, bh. ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kako se štandom brani država.

A Košarca baš briga. Njega, osim najnovije supruge, ne zanima ništa drugo.

EXPO Dubai je pokazao odlično osmišljen način ispumpavanja budžetskog novca pod krinkom patriotizma, ali i zabrinjavajuću razinu nepismenosti osoba koje vode Kanton Sarajevo, samoproglašenih motora promjena. Motora koji, ipak, radi dvotaktno.