Kineski "tiktoker" napravio je lice ruskog vojnika softverom kojim je uspio privući 400.000 pratitelja kojima je kasnije prodavao sovjetske proizvode

Kreator sadržaja mjesecima je privlačio stotine hiljada pratitelja na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, nudeći im navodne ratne izvještaje u stvarnom vremenu iz sukoba između Rusije i Ukrajine. S gustom bradom i obrijanom glavom, preuzeo je pseudonim "Baoer Kechatie" tvrdeći da je vojnik čečenskih specijalnih snaga stacioniran na ukrajinskom frontu.

“Iza leđa imam ukrajinsku nuklearnu elektranu. Upravo smo osvojili ovo mjesto i zadali jake udarce.“ TikToker je iznosio takve tvrdnje u svojim videima, tvrdeći da je čečenski vojnik angažovan u borbi te da je čak porazio američke marince i domogao se njihovog pištolja. Čak se i snimio ispred bijele limuzine, navodeći da je to jedno od službenih vozila predsjednika Volodimira Zelenskog koje je njegova brigada osvojila.

Račun je svojim nazivom odavao počast Pavelu Korchaginu, protagonisti sovjetskog romana "Kako se kalio čelik", koji se borio u ruskom građanskom ratu i živio u Ukrajini. Noseći vojnu jaknu i ponekad kapu s crvenom zvijezdom Komunističke partije Kine, Baoer Kechatie se hvalio kako je pomogao u osvajanju teritorija u Ukrajini.

Unatoč činjenici da sau njegova svjedočanstva bila nejvejrobvatna te da je imao jak kineski naglasak, privukako je oko 400 hiljada sljedbenika, kojima je u svakom videu dijelio link koji je vodio do e-trgovine u kojoj je prodavao ruske proizvode, od votke do meda.

Na kraju je sve što je rekao bilo toliko glupo da su njegovi vlastiti sljedbenici na kraju otkrili prevaru saznavši njegovu IP adresu. Baoer Kechatie bio je pseudonim koji je koristio Kinez iz provincije Henan koji je napravio novo lice s “deepfake” softverom, sistemom koji, pokretan umjetnom inteligencijom, može reproducirati ili klonirati, iz stvarnih slika i videa, lice i glas neke osobe. Do tada je već prodao više od 200 artikala.

Platforme društvenih medija diljem svijeta vode vlastite bitke protiv lažnih vijesti i dezinformacija povezanih s ruskom invazijom na Ukrajinu. Kineske mreže nisu iznimka pa je ranije ove godine glavni kineski nadzornik interneta objavio nove propise za kontrolu onoga što je nazvao "tehnologijama duboke sinteze", misleći na AI koji se koristi za generiranje teksta, slika i videa.