Danas je većina medija u Bosni i Hercegovini prenijela vijest da institucije Velikog vojvodstva Luksemburg vrše pretrese objekata koji koristi osoba koja je pod istragom Tužilaštva BiH. Riječ je o Jasminu Mulahusiću koji se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnog djela navodnog izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH.

No, uz vijest neki su mediji u Bosni i Hercegovini dobili i ekskluzivu - sliku porodične kuće Jasmina Mulahusića u Luxembourgu, ime naselja gdje živi, informacije o članovima njegovog kućanstva te špekulirali o kontu njegove firme za nekretnine. Naravno, slika obične kuće iz porodičnog naselja predstavljena je kao neka vrst generalštaba od kuda botovi vrše svoje „terorističke akcije“. Na koncu je u svrhu dnevnopolitičkih odstrela Mulahusić, kao bezbroj puta do sada, povezivan sa bošnjačkom politikom.

Prema informacijama koje imamo ove im je materijale sa lica mjesta dostavio tužioc Oleg Čavka.

Porodica Jasmina Mulahusića je na društvenim mrežama navela da je riječ o ličnom animozitetu tužioca Čavke koji se zaputio u Luksembourg i lično učestvovao u pretresu stana u kojem živi Mulahusić.

„Pod krinkom lažnih optužbi, zaigrao je na poslednju kartu, ali je dao savršen autogol. Mulahusić je dao izjavu u policijskoj stanici i vratio se kući. Bila je to savršena prilika da objasni ljudima iz luksembuškog tužilaštva u kolikoj mjeri je on žrtva progona i kakve su strašne i diskriminirajuće prilike pod kojima djeluje jedan dio subjektivnog tužilaštva u BiH sa Čavkom na čelu. Pokušava se zastrašiti jedan slobodomisleći čovjek koji javnosti iznosi informacije koje nisu u interesu medija pod kontrolom izvjesnih političara i tajkuna. Izgleda da kriminalnoj hobotnici u BiH gori pod nogama i da više ne bira sredstva“, napisala je porodica Mulahusić i dodala da je Čavka s velikim zadovoljstvom po kući Mulahusića „gazio u obući“ iako je upozoren da poštuje običaje njihove obitelji.

No, Oleg Čavka nije na teren strane države izašao samo kao tužioc već i kao neka vrst novinara Radončićevog „Dnevnog Avaza“ i „Raporta“, Šišićevog „Inforadara“  i Čamparine „Pressmedije“. Riječ je o medijsko-političkom kartelu u službi politike koji se od ranije namjerio na Mulahusića, ali čini se da su ovaj put pretjerali. Naime, Luxembourg je vrlo osjetljiv na odavanje ličnih podataka, a kako doznajemo na terenu je bilo očito da je Čavka nešto više (odnosno manje) od običnog bh. tužioca te da se umjesto svojim poslom bavi i „dilanjem“ informacijama.

U trenutku kada su institucije u Luxembourgu saznale da se uz njihovu akciju u Bosni i Hercegovini istodobno vrši medijsko-politička akcija odstrela Jasmina Mulahusića, očito u kontaktu sa Čavkom, iskazali su visoku razinu nezadovoljstva i ljutnje te konstatirali da ovaj slučaj nema veze sa pravom i pravdom. Štaviše, Čavka je prisustvovao saslušanju Mulahusića te je tokom istog koristio mobilni uređaj s kojim je kontaktirao „vezu“ u Bosni i Hercegovini. Nakon prvotnog šoka, službenici iz Luxembourga su mu zabranili da se uređajem dalje koristi. Službenici Luxembourga, prema informacijama koje imamo, vrlo su se korektno odnosili prema Mulahusiću, a bili su iznenađeni i Čavkinim sugestijama u kojima je želio da Mulahusić odgovara na pitanja "šta je Bakir Izetbegović radio u Luxembourgu tokom posjete dijaspori". 

POVEZANI TEKST: Simpatizer jesam, ali nemam nikakve veze s vrhom SDA, svoju borbu nastavljam