Kada je prije prošlih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Türkiye 2018. godine predsjednik Recep Tayyip Erdoğan govorio o tim izborima kao pitanju opstanka, mnogi nisu razumjeli. Opozicija je ismijavala tu propoziciju, a manje ideološko zaslijepljeni su je smatrali pretjerivanjem. No, kao što napisah za prošli broj Stava, tada je na (javnoj) sceni bilo „samo“ flertovanje između najveće opozicione partije Republikanske narodne partije (CHP) i Demokratske partije naroda (HDP), koja nije ništa drugo do produžena ruka (političko krilo) terorističke organizacije PKK. Danas je de facto koalicija javna stvar i treba mnogo napora da se to ne vidi.

S obzirom na obećanja i prijetnje HDP zvaničnika i terorističkih lidera PKK-a, počev od puštanja Abdullaha Öcalana (osnivača PKK-a) na slobodu, preko autonomije, pa sve do „mijenjanja stogodišnje republike“ i obračuna sa sadašnjom Vladom Republike Türkiye, ideja da su ovi izbori, više nego ikada, pitanje opstanka mnogo je jasnija.

Pri svemu tome CHP zvaničnici i ne pokušavaju da osude ta obećanja/prijetnje niti da se distanciraju od svesrdne podrške koju njihov lider Kemal Kılıçdaroğlu, predsjednički kandidat opozicije, dobija od vodećih PKK terorista.

Jedinstvo CHP-a (posljedično tzv. stola za šestoro) s PKK-om samo je jedna strana priče. Preklapanje, da ne kažem jedinstvo, s terorističkom organizacijom fetulahdžija već je odavno etablirano. To se, između ostalog, sada vidi i po izbornoj listi na kojoj su prominentne figure te organizacije.

„Neka dođu pod skute terorističkih organizacija poput FETÖ-a, neka kažu: 'Oslobodit ćemo teroriste', mi ćemo gledati svoja posla zajedno sa svojom nacijom. Kod nas je tolika opozicija da ne treba ništa drugo. Oni se bave sobom. Braćo moja, izbore ne dobijaju prljave pogodbe između 4 zida. Prvo se osvajaju u srcima naše nacije, a onda u glasačkoj kutiji“, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan govoreći na iftarskoj večeri sa žrtvama zemljotresa u Şanlıurfi u nedjelju, 16. aprila 2023.

Predsjednik Erdoğan tom je prilikom izjavio da zemlja neće moći postići mir, političke i ekonomske ciljeve bez konačnog rješenja pitanja terorizma. „Terorizam je najveća pošast koju su imperijalisti nanijeli Republici Türkiye. Nije moguće da sedmostranačka koalicija, kojoj su separatističke organizacije i njihovi ogranci otvoreno izjavljivale podršku, pomakne Türkiye naprijed na bilo kojem polju. S terorističkim organizacijama koje su ugniježđene tik uz nas ne možemo se osjećati ugodno. Kako Suruç može biti siguran ako u Ayn al-Arabu ima terorista?“

Kao da su željeli da potvrde Erdoğanove riječi, kasno istog dana teroristi PKK-a simultano su napali više turskih baza u zonama operacija „Maslinova grančica“ i „Eufratski štit“ u sjevernoj Siriji, ranivši pri tome četiri vojnika. Ovaj napad dolazi nakon obećanja PKK terorista da neće izvoditi napade dok je izborni proces u toku. Cinik u meni kaže da je terorističko obećanje slično predizbornim obećanjima opozicije (sve se prisjećajući „svakom poljoprivredniku traktor“ kampanje i/ili „besplatno mlijeko i hljeb“ (Ekrem İmamoğlu, rođen Mudafa) za lokalne izbore 2019).

No, pogledajmo šta „mi ćemo gledati svoja posla“ zapravo znači u protekloj sedmici.

Nakon predaje broda TCG „Anadolu“ ratnoj mornarici, koji je sada usidren u Istanbulu i otvoren za posjetu građana (mediji izvještavaju o kilometarskom redu), prošle sedmice, nakon više odlaganja zbog vremenskih nepogoda, lansiran je satelit IMECE. Prvi domaći i nacionalni satelit za posmatranje i snimanje Zemlje u visokoj rezoluciji. Elektrooptičku satelitsku kameru sa submetarskom rezolucijom, proizvedenu prvi put u Türkiye, razvio je TUBITAK UZAY (Institut za istraživanje svemirskih tehnologija) i integrirao u IMECE. Zahvaljujući ovoj tehnološki naprednoj kameri, potreba Türkiye za satelitskim snimcima visoke rezolucije bit će zadovoljena domaćim resursima.

Ističući da je IMECE domaći i nacionalni (yerli ve milli), Erdoğan je rekao: „Sa satelitom IMECE dizajnirali smo, proizveli, sastavili, integrisali i testirali sve podsisteme potrebne za satelit za posmatranje. Razvili smo kritične satelitske tehnologije kao što su kompjuteri za letenje i sistemi komunikacije s domaćim i nacionalnim resursima. S elektrooptičkom kamerom visoke rezolucije koju smo razvili moći ćemo da dobijemo slike ne samo iz Türkiye već i iz bilo kojeg dijela svijeta. IMECE satelit će biti najnapredniji satelit za posmatranje Zemlje u Republici Türkiye u smislu rezolucije slike, brzine komunikacije i manevarske sposobnosti. Skupili smo svu infrastrukturu i mogućnosti koje će biti potrebne za satelite za posmatranje. IMECE satelit će biti naše oko na mnogim poljima, posebno u nacionalnoj odbrani, upravljanju katastrofama, poljoprivredi, šumarstvu, okolišu i urbanizmu. Dok neki zovu 'tehnologijom' virtualne konferencijske veze, mi proizvodimo napredne tehnologije i izvozimo ih. Nadam se da ćemo nastaviti da ostvarujemo još mnogo ciljeva i mnogo projekata koje čak ni njihovi snovi nisu mogli postići u stoljeću Türkiye“, rekao je.

Očigledna žaoka upućena Kılıçdaroğluu, koji fakat videolink moguć preko svakog mobitela naziva „tehnologijom“, pogađa u metu. Nekako u isto vrijeme Kılıçdaroğlu pokazuje javnosti luk – povrće. E to je ta razlika u viziji – sateliti i luk.

Kad je već riječ o viziji, 11. aprila je u sportskoj hali „Arena“ u Ankari predstavljen predizborni manifest AK Partije. Govoreći na tom skupu, predsjednik Erdoğan je rekao da tok historije pokazuje da AK Partija nije samo partija jučerašnjice i današnjice, nego i sutrašnjice, da Narodni savez nije osvojio srce naroda radeći danonoćno samo do izbora, te da neće napustiti nijednog pojedinca.

Dokument od oko 500 strana podijeljen je u dvama dijelovima. Prvi opisuje šta je urađeno za 21 godinu s rubrikom uz rečenicu koja prati svako poglavlje „Uradili smo to zajedno“. Drugi dio jesu planovi (vizija) za poslije 2023, u kome uz naslov svakog poglavlja stoji „Uradit ćemo to zajedno“.

Prioriteti zacrtani u manifestu, koje je predsjednik Erdoğan istakao u govoru tom prilikom, jesu smanjenje inflacije na jednocifreni broj, povećanje blagostanja zaposlenih i penzionera povećanjem plata i penzija iznad stope inflacije, obnova gradova uništenih u zemljotresima 6. februara 2023, implementacija novog Ustava, uključujući reforme u vezi sa sistemom predsjedničke vlasti, borba protiv terorizma.

„Jedan od najkorisnijih rezultata izbora 14. maja bit će izvođenje opozicije naše zemlje iz  zone sumraka“, zaključio je, rekao bih, optimistički.

Optimizam je jedna od ključnih riječi Erdoğanove kampanje. Ne da je on upotrebljava često (ili uopće) nego jednostavno ulijeva optimizam u (mnogobrojne) slušaoce. Optimizmom je zračio i sljedećeg dana, kada je na programu nekoliko televizija CNN-Türk grupe odgovarao na pitanje da li će biti drugog kruga na predsjedničkim izborima: „Moja nacija će završiti to u prvom krugu bez poteškoća.“ Ankete vrijedne pomena to i pokazuju.

„Gledajući svoja posla“, u ponedjeljak, 17. aprila, otvorena je prva – bankarska – faza Istanbulskog finansijskog centra. Ovaj megaprojekt bit će adresa brojnim domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama sa svojih 1,3 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, 100 hiljada kvadratnih metara tržnog centra, kongresnog centra za 2.100 ljudi, hotela s 5 zvjezdica i modela pametnog grada.

Sada su sve oči uprte u 21. april kada će, „gledajući svoja posla“, Erdoğan pustiti u eksploataciju prirodni plin iz turskih nalazišta u Crnom moru. Još jedan historijski korak ka turskoj nezavisnosti. I kako ne zaključiti da je „gledanje svog posla“ kada su Erdoğan i AK Partija u pitanju zapravo staranje o dobrobiti turskog naroda?