U saopštenju su Putinovu vladu opisale kao "teroristički režim" i njega, njegove zvaničnike, generale i propagandiste nazivaju "ratnim zločincima".

Pjesma nosi nalsov "Mama, ne smotri televizor” (Mama, ne gledaj TV), i dolazi 10 mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu: „Muzika našeg bijesa, ogorčenja, neslaganja, prijekorni očajnički krik protiv Putinovih krvožednih marioneta, predvođenih pravim ljudožderskim čudovištem, čije je mjesto u beskraju žestokog paklenog plamena na kostima žrtava ovog strašnog rata.”

Grupa, koju čine Marija Aljohina, Olga Borisova, Diana Burkot i Taso Pletner, rekla je da je refren zasnovan na riječima zarobljenog ruskog vojnika koji je rekao svojoj majci: „Mama, ovdje nema nacista, nemoj gledati TV.”

“Ruska propaganda svakodnevno truje srca ljudi mržnjom”, napisali su.

 

“Zakon o stranim agentima se koristi da ućutka opozicione aktiviste i novinare, da zaustavi djelovanje posljednjih nezavisnih organizacija za ljudska prava. Oni koji se suprotstavljaju Putinu bivaju zatvoreni, otrovani vojnim otrovima i ubijeni", rekli su, skrećući pažnju na "tradiciju političkog trovanja" koju predstavlja ruski Lab X, fabrika otrova koja je pomogla da se ućutkaju kritičari Sovjeta i za koju se vjeruje da danas ima sličnu funkciju.

“Opozicione ličnosti postale su žrtve ‘eksperimenata’. Putin i FSB su ponosni na ovu ‘tradiciju’ i nastavljaju je: Aleksandar Litvinjenko, Sergej Skripal, Vladimir Kara-Murza, Pjotr ​​Verzilov, Aleksej Navaljni.

Grupa je saopštila da se novac koji Kremlj dobije od međunarodne zajednice koja posluje sa Rusijom pretvara "u ukrajinsku krv".

Aljohina je jedna od tri članice Pussy Riota koje su osuđene na dvije godine zatvora zbog priređivanja performansa u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja u februaru 2012. Ona i Nađa Tolokonjikova puštene su na slobodu u decembru 2013. godine.

U julu je Aljohina rekla za Guardian: "Imamo novog Hitlera u Rusiji." Istaknula je kako je u aprilu napustila zemlju prerušena u dostavljača hrane, nakon ponovljenih hapšenja. Otišla je na Island, gdje je prikupljala novac za ukrajinske dobrotvorne organizacije i ruske političke zatvorenike, i postavila izložbu o povijesti Pussy Riot, Velvet Revolution, u galeriji Kling & Bang. Nedavno je bila na turneji u mjuziklu Pussy Riot, Riot Days. U augustu je Tolokonjikova objavila album pod nazivom Pussy Riot pod nazivom Matriarchy Now.