U stvarnom životu on je princ islamskog sultanata sa jakom tradicijom i ogromnim bogatstvom, ali na Instagramu Abdul Mateen iz Bruneja više je holivudski glumac nego član kraljevske porodice jer leti u borbenim avionima, vozi brze čamce i pozira golih grudi nakon treninga.

Mateen (32) bio je jedan od najatraktivnijih neženja u Aziji dok se u četvrtak nije oženio svojom 29-godišnjom vjerenicom na ceremoniji samo za muškarce u džamiji u glavnom gradu Bandar Seri Begawan.

Kao 10. dijete i četvrti sin sultana Hassanala Bolkiaha, malo je vjerovatno da će se ikada popeti na tron ​​naftom bogate zemlje na sjevernom rubu otoka Borneo.

Ipak, Mateenov primamljiv izgled koji odaje profinjen osjećaj za avanture pažljivo snimljen na fotografijama i video zapisima koji se redovno postavljaju na Instagramu, pretvorili su ga u zaštitno lice za odnose s javnošću kraljevske porodice, koja je opterećena skandalima i globalnim kritikama.

"On je dašak svježeg zraka", rekla je radnica u brunejskoj prodavaonici hrane Amyra Syahira Awang Ahmad, 20, koja je među 2,5 miliona Mateenovih pratilaca na Instagramu.

Fotografija Mateena i njegove zaručnice Yang Mulia Anisha Rosnah prije vjenčanja, objavljena na Instagramu 31. decembra, prikazuje ga kako nosi bijelu košulju otvorenog izreza ispod tamnog sakoa sa duplim kopčanjem, dok je ona u krem ​​odijelu sa pantalonama i ne nosi hidžab.

Privukao je više od 11.000 komentara sa nekim oduševljenim pratiocima koji su žalili da 2024. počinje sa "slomljenim srcem" - što se odnosi na njihovo, a ne na prinčevo stanje.

Čini se da je fotografija dio napora da se uljepša modernija slika konzervativne zemlje - i da se kraljevska porodica učini relevantnom za mlađu generaciju Brunejaca koja je odrasla na društvenim mrežama.

"Princ Mateen bi bio ono što opisujem kao važan pokretač promjena u društvu u Bruneju", rekao je Mustafa Izzuddin, gostujući profesor međunarodnih odnosa na Islamskom univerzitetu Indonezije.

"Možete ga nazvati kulturnim Instagramerom jer je vješt u povezivanju s mlađim ljudima", rekao je za agenciju Frans pres (AFP).

"Sadašnja generacija ima različite interese, vrijednosti i preferencije."

Osvajanje srca, umova

Mateen, koji često prati svog oca u službenim posjetama inostranstvu u odijelima zapadnjačkog stila, čini se da prednjači u osvajanju mladih srca i umova.

Njegov javni profil eksplodirao je na Instagramu objavama na kojima se vidi kako igra polo, boksuje u ringu, bavi se fotografijom i pozira u vojnoj uniformi.

Jedan video prikazuje princa, koji je pilot helikoptera u zračnim snagama svoje zemlje i takođe je obučen za specijalne snage, kako leti u ratnom avionu F/A 18 Super Hornet.

Generirao je više od 250.000 lajkova i poređenje sa Tomom Cruiseom iz serije "Top Gun".

Ostale fotografije Mateeninog dobro isklesanog gornjeg dela tijela privukle su više od pola miliona lajkova – i bezbroj emotikona koji su oduševljeni srcem i ljubavi.

"Zdravo James Bond 007!" jedan pratilac je prokomentarisao fotografiju na kojoj Mateen hoda golih grudi po plaži, a u pozadini se vide jet ski i gliser.

Studentica Nazatul Izzati Saifulrizal, 19, ponosno je pokazala AFP-u selfie koji je snimila s princom, kojeg je opisala kao pristupačnog.

„Pitao me je o mojim studijama... pitao je o mojoj porodici“, rekla je, dodajući da se osjeća „dirnutom“ tim gestom.