Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u okviru Svjetske zdravstvene organizacije, navela je duhan, alkohol, gojaznost i zagađenje zraka kao ključne faktore u procijenjenom porastu broja oboljelih.

“Više od 35 miliona novih slučajeva raka predviđa se da će biti registrirano 2050. godine”, navodi se u saopćenju, što je povećanje od 77 posto u odnosu na oko 20 miliona novodijagnosticiranih slučajeva 2022. godine.

“Brzo rastući globalni teret raka odražava i starenje i rast stanovništva, kao i promjene u izloženosti ljudi faktorima rizika, od kojih su neki povezani sa socioekonomskim razvojem.

Duhan, alkohol i gojaznost ključni su faktori koji stoje iza sve veće učestalosti raka, a zagađenje zraka i dalje je ključni pokretač faktora rizika iz životne sredine.”

Očekuje se da će najrazvijenije zemlje zabilježiti najveći porast u broju slučajeva, uz dodatnih 4,8 miliona novih slučajeva predviđenih u 2050. u poređenju s procjenama za 2022. godinu, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Ali u pogledu procenta, zemlje na donjem kraju Indeksa humanog razvoja (HDI) koji koriste UN doživjet će najveći proporcionalni porast – za 142 posto.

A zemlje srednjeg ranga imat će porast od 99 posto, navodi se.

“Isto tako, predviđa se da će se smrtnost od raka u ovim zemljama skoro udvostručiti 2050. godine”, saopćila je SZO.

Posljednjih godina u svijetu od raka godišnje umire približno 10 miliona ljudi.