Bosanskohercegovačka asocijacija alumnija univerziteta u Republici Türkiye (TUMED) osnovana je 2014. godine u Sarajevu s ciljem okupljanja naših građana koji su svoje obrazovanje stekli u Republici Türkiye. Prema procjenama Asocijacije, oko dvije hiljade građana Bosne i Hercegovine u zadnjih 30-ak godina steklo je univerzitetsko obrazovanje u Republici Türkiye, koja je posljednjih godina u samom svjetskom vrhu po broju stranih studenata.

Predsjednik Asocijacije Emin Bajrić studirao je u Ankari na Univerzitetu Yildirim Beyazit na odsjeku za međunarodne odnosa. Tokom studiranja u Republici Türkiye bio je osnivač Udruženja BAKİDER, koje okuplja studente s Balkana. “Još kao student aktivno sam se uključio u nevladin sektor, te sam imao priliku upoznati se s praksom i iskustvima Republike Türkiye. Trenutno se, pored angažmana u asocijaciji, bavim pružanjem podrške turskim investitorima u Bosni i Hercegovini”, kaže Bajrić.

Kada je riječ o državljanima Bosne i Hercegovine, prema podacima Asocijacije, najviše su se školovali na prestižnim univerzitetima u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Bursi, Konyi, ali i brojnim drugim gradovima u Republici Türkiye. Veliki dio naših alumnista studirao je u Republici Türkiye zahvaljujući podršci Vlade Republike Türkiye, koja je kroz svoje stipendijske programe za strane studente Bosnu i Hercegovinu uvijek pozicionirala među zemlje s povlaštenim statusom.

Bajrić naglašava i da se veliki broj budućih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine školuje u Republici Türkiye, što je posebno značajno iz ugla očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. Iako je u periodu predsjednika Republike Türkiye Recepa Tayyipa Erdoğana došlo do velike ekspanzije po pitanju rasta broja bh. studenata u Republici Türkiye, Bajrić ističe da je tradicija školovanja državljana Bosne  i Hercegovine u Republici Türkiye mnogo starija i da među našim članovima ima i alumnija koji su za vrijeme SFRJ Jugoslavije išli u Türkiye na školovanje.

“TUMED je osnovan radi uvezivanja i okupljanja alumnija Türkiye, a s ciljem davanja doprinosa jačanju odnosa između prijateljske Türkiye i Bosne i Hercegovine. Naši članovi su mali ambasadori zahvaljujući kojima mi iz dana u dan svjedočimo napretku odnosa između dvije zemlje. U glavnom fokusu našeg djelovanja je sektor obrazovanja. Mi radimo na popularizaciji Türkiye kao destinacije za stjecanje obrazovanja, te našim studentima u Republici Türkiye pružamo svaki vid podrške”, objašnjava Bajrić, dodajući da poziva sve naše građane koji su jedan dio svog života proveli u Türkiye školujući se da se aktivno uključe u rad TUMED-a.

Svjesni da je naše društvo veoma pasivno i često nezainteresovano po pitanju djelovanja u nevladinom sektoru, želja im je da energiju i iskustva iz Republike Türkiye upravo prenesu na Bosnu i Hercegovinu i doprinesu stvaranju pozitivnih promjena. Zbog toga Bajrić poziva i sve ostale, a koji se nisu školovali u Türkiye, da se jave Asocijaciji i učestvuju u aktivnostima i projektima. 

Ovih je dana TUMED spremao i 5. samit alumnija Türkiye, koji je tradicionalno okupljanje članova s ciljem međusobnog uvezivanja, razmjene iskustava i ideja, te skretanja pažnje javnosti na određene teme. “Ovogodišnji 5. samit alumnija Türkiye u fokusu ima 30. godišnjicu bilateralnih odnosa Türkiye i Bosne i Hercegovine. Pored prezentacije rada i planova naše asocijacije, učesnici će biti u prilici slušati i obraćanja visokih funkcionera o odnosima dvije zemlje. Na samitu ćemo prezentirati nekoliko zaista značajnih projekata koji će biti u fokusu naše asocijacije u narednom periodu, a koji se odnose na direktan doprinos povećanju broja bh. studenata u Türkiye, boljem pozicioniranju Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije za tursku dijasporu u Zapadnoj Evropi, te stvaranju mehanizma podrške turskim investitorima koji žele investirati u Bosnu i Hercegovinu”, ističe Emin Bajrić.

Govoreći o situaciji nakon studiranja, Bajrić naglašava da ga raduje činjenica da je velika većina članova TUMED-a nakon studiranja u Republici Türkiye s lahkoćom pronašla zaposlenje. Kao asocijacija, trude se da prate svoje članove, te da ih blagovremeno obavještavaju u vezi s poslovnim prilikama na tržištu rada. “Kvaliteta univerzitetskog obrazovanja koje su naši članovi stekli im otvara vrata kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta. Prateći naše članove, došli smo do sjajne statistike koja kazuje da se veliki broj alumnija Türkiye vratio i ostao u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Naravno, mi imamo i članove koji su nakon školovanja ostali živjeti i raditi u Türkiye. Mnogi od njih su danas istaknuti pripadnici turskog društva, te je njihov doprinos razvoju odnosa dvije zemlje često nedovoljno cijenjen. Navest ću samo informaciju da je predsjednik Istanbulske trgovinske komore, jedne od najvećih svjetskih komora ovog tipa, upravo Bosanac rodom iz Zenice”, kaže predsjednik TUMED-a.

Na pitanje zašto se odlučiti na studiranje u Republici Türkiye, Bajrić kaže da se može dati veoma dug odgovor. U kratkim crtama želi istaći da je Türkiye danas u samom svjetskom vrhu po broju stranih studenata. Prema zvaničnim informacijama, trenutno se u Türkiye školuje više od 200.000 stranih studenata.

“Türkiye posljednjih godina bilježi nevjerovatan tehnološki napredak, iza kojeg se prije svega kriju snažne reforme u obrazovnom sistemu. Turski narod je veoma gostoprimljiv, a kada kažete da dolazite iz Bosne i Hercegovine, tada vam se sva vrata otvaraju. Vlada Republike Türkiye za svoje stipendiste pruža apsolutno sve što je potrebno, od avionske karte do upisa na fakultet, smještaja, zdravstvenog osiguranja, te stipendije. Ko god se odluči studirati u Türkiye,  sigurno  se neće pokajati, jer će pored kvalitetnog obrazovanja dobiti i sve ostalo što je potrebno jednom studentu. Mi imamo i veliki broj samofinansirajućih studenata iz Bosne  i Hercegovine, što govori da su troškovi školovanja u Türkiye prihvatljivi za naš standard. Pozivam sve mlade ljude da prate naša obavještenja na društvenim mrežama kako ne bi propustili priliku za apliciranje za stipendijski program Vlade Republike Türkiye”, dodaje Bajrić.

TUMED prije svega pruža besplatne savjetodavne usluge budućim bosanskohercegovačkim studentima u Türkiye. Zahvaljujući svojim iskustvima i konekcijama članova, Asocijacija je uvijek na raspolaganju našim studentima za sve vidove podrške. Jedan od novih projekata Asocijacija upravo se odnosi na direktan doprinos povećanju broja bh. studenata u Türkiye, a o tome će detaljnije na okupljanju članova 10. decembra 2022. godine.

“Na osnovu zvaničnih podataka, broj stranih studenata u Türkiye je u rastu. U razgovorima s našim turskim partnerima došli smo do saznanja da broj bh. građana koji apliciraju za stipendijski program Vlade Republike Türkiye iz godine u godinu bilježi rast. Iza ovog trenda se svakako nalazi tehnološki i naučni napredak Republike Türkiye, koji je vidljiv u svim sektorima”, ističe predsjednik TUMED-a.

Bajrić kaže da je njemu vrijeme provedeno u Türkiye pružilo niz sjajnih iskustava, prijateljstava, ali i ljubav života. Türkiye je dinamična zemlja u stalnom pokretu, a upravo je to nešto što želi vidjeti u svojoj zemlji. Iako će, kaže, možda zvučati nerealno, ali se ne može sjetiti neke poteškoće s kojom se susreo tokom školovanja u Türkiye.