Dok su sve oči uprte u trenutnu humanitarnu krizu na granici Bjelorusije i Poljske – s hiljadama tražitelja azila koji pokušavaju ući u Evropsku uniju – Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija upozoravaju da Rusija možda planira invaziju na Ukrajinu. Izvor iz Ministarstva odbrane Velike Britanije rekao je: “Uznemireni smo jer ne znamo šta će se dogoditi. Situacija je nepredvidiva.”

Rusija je negirala sve tvrdnje o mogućem sukobu i rekla da je njeno vojno prisustvo u blizini ukrajinske granice samo reakcija na pojačanu aktivnost NATO alijanse u regionu.

“Takvi naslovi ne čine ništa drugo osim besmislenog i neosnovanog podsticanja tenzija“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Rusija ne predstavlja prijetnju nikome", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da se blizu ukrajinske granice nalazi skoro 100.000 ruskih vojnika i da su zapadne zemlje podijelile informacije o aktivnim kretanjima ruskih trupa s Kijevom, prenosi Reuters.

“Nadam se da cio svijet sada može jasno vidjeti ko zaista želi mir a ko koncentrira skoro 100.000 vojnika na našoj granici“, rekao je Zelenski.

Velika Britanija spremna je intervenirati kako bi pomogla Ukrajini ako sukob eskalira. Šesto britanskih vojnika iz Specijalne zračne službe (SAS) i Padobranskog puka upozoreno je da bi mogli biti poslani u Ukrajinu u roku od nekoliko sati.

The Sunday Mirror izvještava da su šefovi odbrane i šef MI6 obavijestili Premijera da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za Ukrajinu i Zapad.

Britanske snage – koje se sastoje od pripadnika SAS-a, Specijalnog izviđačkog puka, medicinara, inženjera, signalista i do 400 padobranaca iz 16. zračno-jurišne brigade sa sjedištem u Aldershotu, Hampshire – nalaze se u pripravnosti.

“Brigadi, koja je na visokom stepenu pripravnosti, rečeno je da će možda morati da se rasporedi u vrlo kratkom roku. Spremno je između 400 i 600 vojnika. Njihova oprema je spakirana, spremni su ili da slete ili da se spuste padobranima. Obučeni su za oba slučaja", rekao je izvor.

“Nisu nam posve jasne namjere Moskve, ali poznajemo njihove igre te smo stoga zabrinuti da bi Rusija mogla napraviti ozbiljnu grešku pokušavajući da ponovi ono što je preduzela još 2014. godine”, izjavio je Tony Blinken, američki državni sekretar.

“Zabrinuti smo zbog izvještaja o neobičnoj ruskoj aktivnosti u blizini Ukrajine. Mi ovo posmatramo veoma, veoma pomno. Također, vrlo blisko konsultiramo se sa saveznicima i partnerima.”

Glasnogovornik Pentagona rekao je da je kretanje ruskih trupa "neobično po svojoj veličini i obimu" i dodao: "Pozivamo Rusiju da bude jasna u pogledu svojih namjera."

(Izvor: express.co.uk)