Velika Britanija ne smatra da je Srbija kao država “ruski proxy” već da pojedini elementi u zemlji djeluju direktno u interesima Rusije, rečeno je danas agenciji Beta u britanskoj ambasadi u Beogradu.

“Vjerujemo da postoje elementi u Srbiji koji djeluju direktno u interesima Rusije i to tako što prijete stabilnosti i demokratskim kapacitetima regiona. Srbija je nezavisna, suverena država. Ujedinjeno Kraljevstvo već dugo sarađuje sa Srbijom na nizu zajedničkih prioriteta i nastavit će to da čini“, naveli su iz Ambasade povodom reakcija na izjavu šefa britanske diplomatije Davida Camerona datu u vanjskopolitičkom odboru britanskog parlamenta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je izjavio da je razočaran Cameronovom izjavom i dodao da “Srbija nije proksi ni Rusije, ni Amerike, ni Britanije, ni Nemačke, niti bilo koga drugog, već nezavisna zemlja”.

“Srbija se diči samostalnošću. Zato i jesam razočaran tom izjavom gospodina Camerona kao i pričom da ćemo mi da budemo ti koji sprovodimo destabilizaciju regiona, jer mi se čini da drugi to rade uz pomoć onih faktora koji nam svaki dan dele lekcije. Očigledno da mnogima smetate kada hoćete da imate svoju politiku. Mi ćemo nastaviti da imao svoju samostalnu politiku pa i po pitanju Ruske federacije”, naveo je Vučić.

Zanimljivo je to što je Vučić ovu izjavu dao u društvu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocana Harčenka, dok je s njim obilazi “Ruski dom” u Beogradu.

U ambasadi Velike Britanije danas je rečeno za Betu kako je ministar David Cameron, kada je izjavio da je Srbija proxy Rusije, zapravo “ukazivao na elemente unutar Srbije za koje vjeruju da rade direktno u interesu Rusije, a ne na samu državu Srbiju“.

“Srbija je nezavisna suverena država i pozdravljamo jasnu poziciju srpske vlade u smislu protivljenja ratu u Ukrajini. Nastavit ćemo da ohrabrujemo Srbiju da sprovede sankcije protiv Rusije. Možda se ne slažemo u potpunosti, ali pozdravljamo redovan dijalog sa Vladom Srbije o ovim pitanjima“, naglasili su u Ambasadi.

Podsjetimo, šef britanske diplomatije David Cameron, nekadašnji britanski premijer, svjedočio je pred Odborom za vanjske poslove 9. januara 2024. godine. Tom prilikom kazao je, između ostalog, da je položaj Zapada prema Zapadnom Balkanu formiran prije ruske invazije i da treba razmišljati o tome što se promijenilo, “zato što Rusija želi učiniti više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proxyjima uključujući Srbiju”.

(Izvor: Danas)