Beogradski fudbalski klub Crvena zvezda na udaru je engleskih medija zbog „Gazproma“, na svojim dresovima reklamiraju kompaniju koja finansira Putinovu ratnu mašineriju.

Poslije utakmice između Manchester Cityja i Crvene zvezde u Ligi prvaka engleski mediji posvetili su veliki prostor činjenici da beogradski klub na svojim dresovima nosi ime generalnog sponzora kluba, ruske kompanije „Gazprom“.

Dnevni list Mirror prenosi riječi Franka Husinga, osnivača ekološke nevladine organizacije FFF, koji kritikuje UEFA zato što dozvoljava beogradskom klubu da nosi reklamu ruskog naftnog giganta. „Nastavljajući da promoviše kompanije koje zagađuju okolinu, UEFA je saučesnik u klimatskoj krizi. Od naftnih do gasnih kompanija preko avio kompanija i krstarenja. 'Gazprom' je najgori primjer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svijetu, nego se i njen profit slijeva u Putinovu ratnu mašineriju“, prenosi list Danas njegovu izjavu.

Ovaj je tekst najprije prenio „Daily Maill“, koji ima reputaciju tabloida, ali tokom dana su se i još neki ostrvski mediji uključili u kampanju kojom se vrši pritisak na UEFA.

Manchester City je uklonio sve fotografije na kojima se nalazi natpis „Gazprom“ na dresovima igrača Crvene zvezde u svojim objavama na društvenim mrežama u trenutku kada je žrijebom odlučeno da će beogradski tim biti protivnik engleskog kluba u Ligi prvaka.