Bošnjačka stranka (BS) će glasati za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića kada taj prijedlog dođe u Skupštinu - saopćio je podgoričkoj Pobjedi portparol te partije Adel Omeragić.

On je istakao da nisu detaljno upoznati sa tekstom inicijative koju pokreće Demokratska partija socijalista (DPS), ali da će podržati prijedlog o smjeni Mandića koji je juče u zakonodavni dom primio predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika koji je rekao da je „srpski svet“ fenomenalna ideja.

- Mi smo opoziciona partija i nijesmo glasali za izbor Mandića. Što se Bošnjačke stranke tiče, ovdje je situacija potpuno jasna. Smatramo da visoki zvaničnici Crne Gore, kao NATO države i države koja ima najbolje dobrosusjedske odnose sa BiH sa kojom nema otvorenih pitanja, ne smiju biti promoteri političara koji su direktni izvršioci retrogradnih politika u regiji, koji konstatntno dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH i koji su na crnim listama američke i administracija naših međunarodnih partnera - kazao je Omeragić Pobjedi.

U BS, kako je istakao, smatraju da je nedopustivo što Mandić juče, tokom sastanka sa Dodikom, nije istakao državnu zastavu Bosne i Hercegovine što, uz čestitke neustavnog dana RS, prijeti da uruši inače veoma dobre odnose Crne Gore sa BiH.

USpecijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom krivične prijave protiv predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, koju su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate Crne Gore (SD), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Hrvatske građanske inicijative (HGI) podnijeli, optužujući čelnika parlamenta da je isticanjem trobojke u svom kabinetu zloupotrijebio službeni položaj.

U isto vrijeme, predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka kazao je za portal Pobjeda da će Klub poslanika koju njegova partija čini sa Hrvatskom građanskom inicijativom podržati inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS) za smjenu čelnika Skupštine Andrije Mandića.

Zenka je ocijenio i da je, nakon susreta Mandića sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Miloradom Dodikom u najvišem zakonodavnom domu, očekivana protestna nota iz BiH, napominjući da će to bitno uticati na odnose dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, Dodikova tri uzdignuta prsta prema ljudima koji su juče protestovali u Podgorici zbog njegovog susreta sa Mandićem govori mnogo.

- Još kad znamo da se posjeta dogodila na godišnju zločina u Štrpcima sve to zajedno ne može biti slučajno. Sve su to poruke prema svima onima koji ne dijele vrijednosti njihove politike - naglasio je Zenka.