Nakon skandolozne ideje čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o promjeni naziva općine Srebrenica, uslijedile su oštre reakcije povratnika Bošnjaka.

- Ime Srebrenica nije ukaljala Generalna skupština Ujedinjenih nacija, nisu ni žrtve, ni svjedoci genocida, već Dodikovi idoli, ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i vojska i policija RS-a – kaže za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica i delegat u Vijeću naroda RS-a.

Umjesto da su se Dodik i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, koji je odmah podržao sramotnu inicijativu kazavši kako je sada ukaljan ugled općine nakon usvajanja Rezolucije u UN-u, distancirali od genocida i ratnih zločinaca, oni ponovo idu mimo cijelog civiliziranog svijeta, smatra Tabaković.

- Oni su u posljednjoj fazi negiranje genocida. Ukoliko se pokaže da je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici radi sebe, onda i nisu trebali. Ako su to uradili u znak sjećanja na genocid, onda će međunarodna zajednica spriječiti takav pokušaj, jer znamo da Dodik ima potrebnu većinu u Skupštini Srebrenice za izglasavanje bilo kakve odluke. Ukoliko ta reakcija izostane, Bošnjaci će se znati braniti – poručio je Tabaković.

Hamdija Fejzić je u novembru prošle godine smijenjen s pozicije zamjenika načelnika Srebrenice upravo zato što je, kako ističe za Faktor, predvidio ovakav scenarij.

- Prije godinu pokrenuta je priča srpskih predstavnika u vlasti da Srebrenica treba izgubiti status općine i biti tek mjesna zajednica. Ukazivao sam na tu opasnu namjeru SNSD-a i ostalih srpskih stranaka da se "izbriše" Srebrenica. Znaju dobro da je svaka asocijacija na Srebrenicu svugdje u svijetu počinjeni genocid. Namjera im je da se sve to zaboravi za 50-100 godina, a ovo im je način – naglašava Fejzić.

Dodaje kako Grujičićeva izjava da će Srebrenica izgubiti investitore netačna.

- Jednostavno, u Srebrenici nema investicija, pogotovo otkako je SNSD odlučujući faktor. Investicije su stizale dok je načelnik bio Ćamil Duraković, i ja sam osigurao ulaganja iz Federacije Bosne i Hercegovine. Ne sjećam se šta je to RS pomogao, investirao u Srebrenicu – izjavio je Fejzić.

(FAKTOR)