Diljem svijeta postoji između 356.000 i 372.000 kilometara morske obale. Među više od 200 zemalja postoji mnogo onih koje nemaju izlaz na more kako što postoji i mnoštvo država sa veoma kratkom obalom. Ukupno u svijetu ima 45 zemalja koje nemaju izlaz na more.

Pristup obali vrlo je važan za trgovinu ili kulturnu razmjenu, a općenito, zemlje bez pristupa moru obično su siromašne teritorije (iako postoje iznimke poput Švicarske). S druge strane, zemlje s više kilometara obale imaju mnogo komercijalnih mogućnosti. Obale same po sebi imaju brojne prednosti za zemlje u kojima se nalaze, s ekonomskim prednostima koje također uključuju transport, turizam, ribolov...

Kneževina Monako je zemlja s najmanjom obalom od svih zemalja koje imaju izlaz na more. Ova mala autonomna regija, unutar francuske rivijere, graniči samo sa Francuskom. Ova mala zemlja udaljena je oko 4,1 kilometar od Sredozemnog mora. Odmah iza Monaka je Bosna i Hercegovina, čiji je jedini izlaz na more Neumski koridor, dug svega 7,8 kilometara.

Tuvalu, otočna država u Tihom okeanu, nalazi se između Australije i Havaja i sastoji se od tri grebenska otoka plus šest pravih atola. Zauzima ukupnu površinu od dvadeset i šest kvadratnih kilometara i ima obalu od dvadeset i četiri kilometra, što je čini trećom zemljom na svijetu s najkraćom obalom.

Jordan bi bio četvrta zemlja na ovoj ljestvici. Ova bliskoistočna država, koja graniči sa Saudijskom Arabijom, Palestinom, Sirijom, Irakom i Izraelom, ima 26 kilometara obale.

Od ostalih sličnih zemalja, tu je Demokratska Republika Kongo, s 37 kilometara obale; Slovenija, s 41 kilometrom; Togo s 53 kilometra ili Irak s 58 kilometara obale.