Među 205 zemalja koje učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju je 71 država koja nikada nije osvojila olimpijsku medalju. To su, među ostalima, Bosna i Hercegovina, Bolivija, El Salvador, Honduras, Libija, Malta, Nepal, Nikaragva i Palestina. One su na listi timova koji su na igre u Tokiju stigli s namjeriom da se po prvi put dokopaju pobjedničkog postolja.

Na igrama u Riju 2016. tri su države po prvi put osvojile medalju, i to zlatnu  - Fidži (ragbi), Kosovo (judo) i Jordan (taekwondo). U Londonu 2012. godine Bahrein, Bocvana, Cipar, Gabon, Grenada, Gvatemala i Crna Gora prvi su put bili osvajači medalja. A četiri godine ranije, u Pekingu 2008., Afganistan, Mauricijus, Sudan, Tadžikistan i Togo bili su na postolju osvojivši prve medalje u svojoj povijesti.

U Evropi samo Albanija, Andora, Bosna i Hercegovina, Lihtenštajn, Malta, Monako i San Marino nemaju medalje. Kada je riječ o američkom kontinentu medalje nemaju Antigva i Barbuda, Aruba, Bolivija, Britanski Djevičanski otoci, Dominika, El Salvador, Grenadini, Honduras, Saint Kitts i Nevis, Nikaragva, St. Lucija i Saint Vincent, Kajmanski otoci i Belize.

U Aziji su to Bangladeš, Burma, Butan, Bruneji, Kambodža, Laos, Maldivi, Nepal, Oman, Palestina, Istočni Timor, Turkmenistan i Jemen.

U Africi medalju nisu nikada osvojile Angola, Benin, Burkina Faso, Zelenortski otoci, Srednjoafrička Republika, Čad, Komorovi, Kongo, Demokratska Republika Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Lesoto, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mauritanija, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sejšeli, Sijera Leone, Somalija, Južni Sudan i Svazilend.

Američka Samoa, Cookovi otoci, Guam, Kiribati, Marshallovi otoci, Mikronezija, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Salomonovi otoci, Tuvalu i Vanuatu zemlje su u Okeaniji bez medalje u olimpijskoj historijiu.

Od 205 država koji će se takmičiti u Tokiju (Sjeverna Koreja odustala je od takmičenja), ima ih 38 koji nisu nikada osvojili zlato iako su osvajali medalje.

U potrazi za svojim prvim olimpijskim zlatom su Malezija, Namibija, Filipini, Moldavija, Island, Libanon, Šri Lanka, Tanzanija, Katar, Gana, Kirgistan, Saudijska Arabija, Haiti, Niger, Zambija, Bocvana, Cipar, Gabon, Gvatemala, Crna Gora, Paragvaj, Samoa, Senegal, Sudan, Tonga, Djevičanski otoci, Afganistan, Kuvajt, Barbados, Bermuda, Džibuti, Eritreja, Gvajana, Irak, Mauricijus, Monako, Sjeverna Makedonija i Togo.