Elon Musk je nagovijestio da će svi korisnici društvene mreže X, koja se ranije zvala Twitter, možda morati da plate za pristup platformi.

U razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, milijarder je rekao da je sistem plaćanja jedini način da se suprotstavi botovima.

"Prelazimo na malu mjesečnu uplatu za korištenje sistema", rekao je šef Tesle i SpaceX-a.

BBC se obratio X-u za dodatne detalje, ali još nije dobio izjavu kompanije.

Nejasno je da li je ovo bio samo neobičan komentar ili signal čvršćih planova koji tek treba da budu objavljeni.

Otkako je prošle godine preuzeo Twitter, Musk je nastojao da podstakne korisnike da plate za poboljšanu uslugu, koja se sada zove X Premium. To je učinjeno tako što su pretplatnicima koji su plaćali dali više funkcija, poput dužih postova i povećane vidljivosti na platformi.

Međutim, korisnici trenutno još uvijek mogu besplatno koristiti X.

Iako postoji jasan finansijski interes za kompaniju da naplaćuje korisnicima, Musk je insistirao na tome da je cilj natjerati ljude da plate za uslugu suzbijanje botova.

"Bot košta djelić penija. Ali ako neko čak mora da plati nekoliko dolara ili nešto, neki manji iznos, efektivni trošak za botove je veoma visok", rekao je.

X Premium trenutno košta osam američkih dolara mjesečno u SAD-u. Cijena se razlikuje u zavisnosti od toga u kojoj se zemlji nalazi pretplatnik.

Najbogatija osoba na svijetu rekla je da sada traži jeftinije opcije za korisnike.

"Zapravo ćemo smisliti niže cijene. Tako da samo želimo da to bude samo mala količina novca. Ovo zahtijeva dužu raspravu, ali prema mom mišljenju, ovo je zapravo jedina odbrana od ogromnih armija botova", dodao je Musk.

Međutim, postoji rizik da sa uvođenjem naplaćivanja, X može izgubiti veliki dio svojih korisnika. To bi zauzvrat moglo smanjiti prihode od oglašavanja, koji trenutno čine veliku većinu prihoda kompanije.