Glasine da ruski predsjednik Vladimir Putin možda boluje od neke bolesti postaju sve jače. Obavještajni izvori Zapada govorili su o Parkinsonovoj bolesti ili demenciji, pa čak i o raku, unatoč činjenici da Kremlj nije ništa proglasio službenim. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, ruski čelnik se nekoliko puta pojavio u javnosti a tada su uočene različite geste, signali ili znakovi poremećaja ili patologije koja ga je pogodila,

Teorija o Parkinsonovoj bolesti objavljena je u novembru 2020., kada je politički analitičar profesor Valery Solovei citirao izvore iz Kremlja kada je tvrdio da Putin boluje od raka štitnjače i Parkinsonove bolesti. Dramatični pad njegove fizičke kondicije natjerao je mnoge da se zapitaju bori li se s teškom bolešću, ili možda s nekoliko stanja odjednom, te jesu li te bolesti pokvarile njegovo psihičko stanje i utjecale na njegove odluke.

Druga teorija sugerira da predsjedniku na raspolaganju stoji onkološki hirurg koji je specijalist za "starije i senilne" pacijente s tumorima štitnjače. Dakle, postoji nekoliko znakova da 69-godišnji vođa boluje.

Ruski predsjednik se posljednjih mjeseci u nekoliko navrata susreo sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Na snimci koju je Kremlj objavio na jednom od njihovih sastanaka, vidi se kako Putinova ruka drhti, a v ide se i jaki i opetovani grčevi svaki put kada izvadi ruku iz džepa.

Bivši BBC-jev dopisnik o tehnologiji Rory Cellan-Jones objavio je 2019. da je Putinu dijagnosticirana Parkinsonova bolest. U međuvremenu, Visegrad24, istočnoevropska novinska kuća, objavila je snimku, rekavši da je to "vjerojatno najočitiji video da nešto nije u redu s Putinovim zdravljem".

Tokom prošlosedmičnog sastanka sa svojim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je viđen "natečeniji i slabiji nego inače". Osim toga, na tom istom sastanku vidjelo se kako mu drhti ruka. "Promatrači koji su proučavali nedavne snimke Putina primijetili su da se činilo da su mu noge u stalnom pokretu i da ga boli dok se držao za naslon stolice", rekli su izvori iz Moskve za britanski "The Sun".

To nije prvo opažanje na koje ukazuju, budući da su istraživači, prema The Sunu, promatrali "njegov način hoda s nepokretnom lijevom rukom, gotovo pričvršćenom sa strane, dok se desna ruka slobodno njiše".

"Putin ima Parkinsonovu bolest i ovdje ga možete vidjeti kako se hvata za stol tako da mu se ne vidi drhtava ruka, ali ne može spriječiti udaranje noge", objasnila je bivša zastupnica konzervativaca Louise Mensch.

Za Vaskrs je Putin otišao u crkvu. No njegovo prisustvo u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi potaknulo je brojna nagađanja. Na snimkama se vidi kako stalno grize usne i nervozno se kreće. Također je, prema riječima pomoćnika, bio prilično "drhtav i rastrojen" dok je pokušavao moliti.  "Ono što je također zabrinjavajuće su nagađanja  da je možda Putinovo ponašanje, možda njegova racionalnost narušena ili kompromitirana bolešću", rekao je bivši šef MI6 Sir Richard Dearlove za GB News.

Hiljade Rusa prisustvovalo je skupu povodom aneksije Krima u Moskvi krajem marta. Tamo je Putin bio poseban gost. Ali despotovo zdravlje ponovno je bacilo sjenu na događaj jer je viđen kako nesigurno šepa s pozornice nakon što je mahnuo okupljenima. Iako Kremlj poriče tu teoriju, profesor Solovei, bivši šef Odjela za odnose s javnošću na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, rekao je da je Putin liječio od degenerativne bolesti u februaru 2021.

Tada su neki ruski izvori sugerirali da je ruski čelnik bio podvrgnut operaciji zbog raka a Solovej je tvrdio da su zvaničnici Kremlja ti koji su potvrdili Putinovu dijagnozu.