Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da izvrši pritisak na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kako bi se hitno usvojio zakon o južnoj plinskoj interkonekciji.

“Ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji predstavljaju dupliranje, ekonomski su neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samougovaranje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”, zaprijetio je Blinken, a prenosi Istraga.ba.

“Kao što smo razgovarali”, napisao je američki državni sekretar, “Sjedinjene Američke Države duboko su predane pružanju podržke stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na Zapadnom Balkanu. Projekt južnog interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključan je za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja.”

Međutim, piše Blinken, “stalna kašnjenja u ovom kritičnom projektu prijete njegovoj realizaciji”

“Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja ključni korak prema izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji plinovoda. BH-Gas, operator prijenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekt kako bi ostvario energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine. Potičemo kompaniju (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije”, naveo je Blinken.

Pismo je poslano 11. januara, a ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o ovome nije informirao javnost. Pismo na istu temu Blinken je uputio i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grlić-Radmanu.

Zanimljivo je da Blinken poziva Dom naroda da usvoji zakon budući da ga je sadašnja nametnuta vlada Federacije BiH vrlo brzo nakon što je formirana povukla iz zakonske procedure.

Treba naglasiti da je “sadržaj” Blinkenovog pisma u neznatno izmijenjenoj formi već došao do javnosti sredinom decembra 2023. godine. Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, u odgovoru na upit Dnevnog lista, napisao je između ostalog: “Sjedinjene Američke Države smatraju da je plinovod Južna interkonekcija s Hrvatskom od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine. Međutim, projekt se ne može nastaviti bez usvajanja nužnih zakona. Vrijeme je da Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji verziju Zakona o Južnoj interkonekciji, koji je pripremljen uz pomoć USAID-a i usvojen u Zastupničkom domu u decembru 2021. godine.”

Naglasili su tom prilikom kako je BH Gas, kao jedini operater prijenosa plina i član Evropske mreže operatera prijenosa plina u svojstvu promatrača, jedina organizacija s kapacitetom i pripremom za provođenje ovog projekta. 

“Bosna i Hercegovina nalazi se na energetskoj raskrsnici. Južna interkonecija je put prema evropskim integracijama i energetskoj sigurnosti, ali Dragan Čović i HDZ BiH blokiraju taj put, pokušavajući zamijeniti BH Gas s preduzećem koje oni mogu kontrolirati. Oni stavljaju osobne interese iznad javnog dobra, svojim insistiranjem na osnivanju ekonomski i tehnički neopravdanog operatera prijenosa plina, što ujedno predstavlja dupliranje”, odgovoreno je iz Ambasade, te je dodan još jedan razlog američkog insistiranja na Južnoj interkonkeciji: “Neuspjeh da se krene naprijed s Južnom interkonekcijom bi produžio ovisnost o Rusiji i uskratio ekonomske pogodnosti stanovnicima Federacije BiH, koje im omogućuje novi izvor energije. Pokušaji da se ovaj projekt koristi za osobne i političke dobiti, otvara rizik njegovog sveukupnog uništenja, što je ishod koji bi ugrozio nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine i dobrobit svih građana ove zemlje.”