Ko bi se kladio na povratak Lule da Silve, bivšeg predsjednika Brazila osuđenog i zatvaranog za korupciju, kao velikog favorita na predsjedničkim izborima?

„Lula je jednostavno nezaobilazan u Brazilu, kroz svoju političku historiju i svoja lična suđenja, bivši sindikalist izaziva emocije, za njega ili protiv njega”, kaže Christophe Ventura, istraživač u Irisu i autor „Geopolitike Latinske Amerike“. Kako se je jedini sposoban pobijediti Bolsonara, uspio je oko svoje Radničke partije (PT) izgraditi koaliciju koja ide sve do desnog centra.

Ali i Bolsonero ima svoje adute. Fudbaleri su uz njega. Igrač PSG-a Neymar objavio je video na TikToku u kojem poziva da se glasa za Jaira Bolsonara. Uprkos njegovim kontroverznim stavovima, Bolsonaro je visoko cijenjen od brazilskih fudbalera. A on zna kako da to iskoristi u izborne svrhe.

Ovo nije prvi put da Neymar pokazuje svoju bliskost sa Jairom Bolsonarom. Odlazeći predsjednik Brazila, izabran 2019. i kandidat za reizbor, uživa široku podršku u svijetu brazilskog fudbala. “Bolsonaro u svojim javnim nastupima često govori fudbalerima u Brazilu”, kaže Kévin Veyssière, autor knjige “Mondial Football Club Géopolitics”.

Poput Kakà, Rivalda ili Ronaldinha, Neymar se bori u korist predsjednika. „To što igrač kao što je Neymar zauzimaju stav za Bolsonara ima značajan uticaj u Brazilu, gde je fudbal kao religija“, uvjerava Veyssière. Pogledajte analizu u videu na vrhu članka.

Ali šta ostaje iza Bosonarovog prvog mandata?

“Pustoš” , “pokolj” , “apokalipsa”... Ovo kažu zaštitnici prirode kada je u pitanju kvalifikacija ekološkog rada Jaira Bolsonara. Govoreći o njegovom naslijeđu, ono je jednoglasno ocijenjeno katastrofalnim. Lider krajnje desnice je za samo četiri godine pretvorio zemlju koja je nekada bila lider u borbi protiv klimatskih promjena u međunarodnu pariju.

Doduše, borba za zaštitu prirode je ovdje imala “uspone i padove” , prisjeća se Marcel Bursztyn, veliki stručnjak za tu temu i profesor u Centru za održivi razvoj Univerziteta u Braziliji. Brazilska ekonomija se pet stoljeća zasniva na eksploataciji prirode. „Ali ono što imamo danas je bez presedana od povratka demokratije 1985. godine: ekocidnu vladu, što znači da ima kao projekat planirano uništavanje životne sredine”.

Primjer je Amazon. Do kraja godine, skoro 40.000 km2 tropske šume biće tamo sravnjeno, što je ekvivalent zemlji poput Švajcarske, zamijenjeno (često zauvijek) pašnjacima ili poljima soje. Svakog dana se u "plućima planete" sruši 1,5 miliona stabala, odnosno skoro 4.000 fudbalskih terena. Nečuveno u dvije decenije.

Jair Bolsonaro je više nego pojačao već postojeće tendencije.

"Otvoreni su novi frontovi krčenja šuma", precizira Ane Alenčar , istraživač Instituta za istraživanje životne sredine (IPAM). Amazonas, najveća država u Brazilu, nekada uzor očuvanja, sada je u središtu zabrinutosti.

„Na jugu, duž puteva poput BR 319, hiljade milja staza su napravili pljačkaši drveta“ , oko 300.000 km2 prašume (ekvivalent Italije) je pred uništenjem”, kaže ona.