Dok nas smrt ne rastavi. U to su se prije 70 godina zakleli bivši nizozemski premijer Dries van Agt i njegova supruga Eugenie Krekelberg. No, smrt ih nije ratsvaila, u nju su otišli skupa. Oboje su se odlučili za dvostruku eutanaziju kako bi napustili ovaj svijet u isto vrijeme, što je legalna opcija smrti u Nizozemskoj već dva desetljeća. Imali su 93 godine i zdravstveno stanje im je bilo jako narušeno. Političar je 2019. doživio izljev krvi u mozak od kojeg se nikada nije u potpunosti oporavio.

Sve se zbilo u ponedjeljak, petog februara, samo tri dana nakon rođendana bivšeg političara, u porodičnoj rezidenciji u Nijmegenu. No, porodica je odlučila vijest objaviti sedam dana kasnije. Par je upravo proslavio 70 godina braka.

Lokalni mediji izvijestili su o smrti bivšeg premijera, objašnjavajući da su i Dires van Agt i njegova supruga bili jako bolesni te da "nisu mogli živjeti jedno bez drugoga". Zajedno su bili više od 70 godina, a bivši političar je ljubav svog života oduvijek od milja zvao "moja cura". U izjavi za javnost, nizozemska kraljevska porodica jasno je dala do znanja da je Dries van Agt "preuzeo administrativnu odgovornost u turbulentnom vremenu i uspio nadahnuti mnoge svojom upečatljivom osobnošću i živopisnim stilom."

Od 2002. eutanazija i potpomognuto samoubistvo legalni su u Nizozemskoj u šest slučajeva: osoba mora trpjeti nepodnošljivu patnju, ne smije postojati izgled za poboljšanje, zahtjev mora biti dobrovoljan tokom vremena i na njemu ustrajati tokom vremena; Pojedinac mora biti potpuno svjestan svog stanja i zahtjevu se ne može udovoljiti ako je pod utjecajem drugih ljudi, psihičkih bolesti ili droga.

Osim toga, mora postojati konzultacija s najmanje još jednim nezavisnim liječnikom koji potvrđuje gore navedene uslove, a pacijent mora imati najmanje 12 godina (iako postoje iznimke). U većini slučajeva eutanaziju provodi porodični doktor u domu podnositelja zahtjeva.

Prema statistici, umiranje s partnerom postaje 'uobičajeno' u ovoj evropskoj zemlji. Godine 2020. umrlo je 26 parova, brojka koja se slijedeće godine povećala (32) i oborila rekord iz 2022. godine, s 58 eutanazija bračnih parova. Ukupno je 2022. od eutanazije u Nizozemskoj zabilježeno 8720 slučajeva.