Britanska prodaja oružja Izraelu izazvala je ogorčene sukobe u Konzervativnoj stranci, jer se Rishi Sunak, britanski premijer, našao pod velikim pritiskom da zaustavi izvoz oružja usred rastuće humanitarne krize u Gazi.

Uz kontinuirani međunarodni bijes nakon što je izraelski dron ubio sedam humanitarnih radnika u Gazi, Nicholas Soames, veteran Konzervativne stranke, rekao je da Velika Britanija treba poslati "poruku" šta misli o akcijama Izraela.

Dok su Vlada i David Cameron, ministar vanjskih poslova, uglavnom šutjeli, izbila je žestoka svađa oko postupaka Izraela, a bivši ministar Alan Duncan kritizirao je ono što je nazvao pro-izraelskim “ekstremistima” unutar Konzervativaca.

Soames, bivši ministar koji je proveo 36 godina u Donjem domu prije nego je prešao u Gornji dom,  rekao je da je nakon smrti sedam humanitarnih radnika za World Central Kitchen, među kojima su i tri Britanca, Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo prestati Izraelu davati oružje.

On je za Guardian rekao: “Vjerovatno je vrijeme da se to sada dogodi, ako smo odlučni pokazati da smo spremni suočiti se sa ovom katastrofom.”

Soames se pridružuje svom kolegi iz konzervativaca Hugu Swireu i trojici poslanika – Davidu Jonesu, Paulu Bristowu i Flick Drummondu – u pozivu na obustavu prodaje oružja.

Nasuprot tome, Suella Braverman, bivša ministarka unutrašnjih poslova, juče je tvrdila da Izrael "apsolutno nije" prekršio međunarodno pravo.

Ona je rekla za emisiju Today na BBC Radiju 4: “Sama sugestija je apsurdna i, iskreno, uvreda za Izrael koji ide iznad neophodnih zahtjeva kako bi osigurao da su civilne žrtve ograničene, kako bi se osiguralo da pomoć bude primljena u Gazu.”

Braverman se onda našla na meti Duncana. Bivši poslanik, koji je bio ministar vanjskih poslova, rekao je da bi Braverman, kao i Tom Tugendhat, ministar sigurnosti, te kolega i bivši ministar u vladi Eric Pickles trebali biti isključeni iz Konzervativne partije.

U razgovoru za LBC, Duncan je optužio Picklesa i još jednog kolegu iz stranke, Stjuarta Polaka, da "koriste interese druge zemlje" lobirajući za Izrael preko grupe konzervativnih prijatelja Izraela (CFI), kojoj je Polak ranije bio na čelu.

U kasnijem intervjuu za Times Radio, Duncan je rekao da su drugi konzervativni poslanici i ministri – uključujući Michaela Govea, Olivera Dowdena, Bravermanovu, Roberta Jenricka i Priti Patel – također bili ekstremisti jer nisu osudili ilegalna izraelska naselja na palestinskoj zemlji.

Odbor organizacije britanskih Jevreja rekao je da su Duncanovi komentari "sramotni". Glasnogovornik Konzervativaca rekao je za Guardian da će Duncan biti pod istragom.