Daleko od kamera i pod zakletvom, vodeći republikanski kandidat za predsjednika 2024. godine bio je  suočen s pitanjima o tome kako je njegova firma izračunala njegovu neto vrijednost i vrijednost njegove imovine dok je tražila stotine miliona dolara kredita. Državna tužiteljica New Yorka Letitia James, pripadnica Demokrata, tvrdi da je Trump godinama u finansijskim izvještajima precjenjivao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao finansijske prednosti prilikom uzimanja poslovnih zajmova.

Trumpov nastup uslijedio je nakon svjedočenja njegova dva sina, Donalda Trumpa Jr. i Erica Trumpa, koji su prošle sedmice na svjedočenju rekli da su se za pripreme finansijskih izjava oslanjali na računovođe i izvršne direktore firme. Očekuje se da će njegova kćerka Ivanka Trump svjedočiti u srijedu.

Stariji Trump, koji se bori protiv slučaja iz New Yorka dok se istovremeno suočava s četiri različita seta krivičnih optužbi, vodio je žestoku javnu kampanju protiv tužiteljice James i sudije koji trenutno predsjedava sudom, iznoseći uvrede i rugajući im se na društvenim medijima, ali i u samoj sudnici.

Državni sudija Vrhovnog suda Arthur Engoron više je puta kaznio Trumpa zbog kršenja zabrane komentiranja, nazvao ga lažljivcem na sudu i izdao pretpretresnu odluku koja, ako ne bude poništena, može spriječiti Trumpa da posluje u New Yorku.

Napetosti između sudije Engorona i Trumpa u posljednjim su se danima pojačale zbog komentara koje su bivši predsjednik i njegov pravni tim izrekli o sudijinoj pravnoj savjetnici, koja je sjedila pored sudskog stola i savjetovala Engorona tokom suđenja. Engoron je zabranio Trumpu da javno komentira pravnu savjetnicu nakon što je Trump na društvenim medijima iznio o njoj neosnovane tvrdnje.

Danas je Trump, iako se očekivala mnogo veća bura, nakon kratkih opaski na račun suda kazao: „Na kraju, jedino što se računa su činjenice i brojevi, a brojevi, prijatelji moji, nikada ne lažu“, navedeno je u programu CBS News.

Optužnica koju je podigla Letitia James navodi da se Trump urotio s članovima svoje porodice i izvršnim direktorima svoje kompanije kako bi „napuhao“ neto vrijednost svoga kapitala za milijarde dolara, s ciljem da postigne bolje ugovore s kreditorima i osiguravateljima. James je tražila kaznu od 250 miliona dolara, kao i radikalna ograničenja njegovih poslovnih aktivnosti.

Država tvrdi da je Trump osmislio obiman trik vezan za procjenu svojih najprestižnijih nebodera na Manhattanu, luksuznih imanja i golf terena. Tvrde i da je njegova kompanija zanemarila niske procjene vrijednosti nekretnina i ograničenja na korištenje zemljišta, izmislila dodatne kvadrature, tajno dodala "Trump brand" premije i prikrila njegovu kontrolu nad gotovinskim sredstvima.

S druge strane, Trumpov pravni tim tvrdi da su vrijednosti imovine više stvar mišljenja, da su eventualne pogreške bile nevažne i da nijedna finansijska institucija nije izgubila novac na temelju njihovih izjava, nego da su profitirali poslujući s Trumpom.

Engoron je već odlučio da su Trumpove financijske izjave bankama i osiguravateljima bile lažne, bez obzira na Trumpovu namjeru. Naložio je raspuštanje nekih od Trumpovih tvrtki, sankciju čije izvršenje žalba za sada odložila. Država nastoji ojačati tu pobjedu dobivanjem presude protiv Trumpa po drugim tvrdnjama u tužbi, uključujući optužbe za falsificiranje poslovnih zapisa i zavjeru.

(Izvor: Wall Street Yournal)