Galit Distel Atbaryan, do prije dvije sedmice ministrica informacija u Vladi Izraela, koju su nazivlai izraelskim Goebbelsom, oglasila se na Facebooku nakon štoje pogledala snimak palestinskog napada 7. oktobra.

Objavila je da ju je video potaknuo da pošalje poruku svojim sugrađanima Izraelcima, pozivajući ih da prekinu interne rasprave i koncentriraju se na “čudovišta” u Gazi.

“Uložite tu energiju u jednu stvar“, napisala je – “u Brisanje cijele Gaze s lica zemlje.”

Distel Atbaryan rekla je da želi vidjeti kako “hrabra čudovišta” bježe preko južne barijere Gaze u Egipat, “ili neka umru”.

“Gaza mora biti izbrisana”, dodala je ona, rekavši da i “nacisti” na okupiranoj Zapadnoj obali moraju biti meta.

Potrebna nam je “osvetoljubiva i zlobna” izraelska vojska, napisala je. “Sve manje od toga je nemoralno.”

Distel Atbaryan, koja pripada stranci Likud premijera Benjamina Netenjahua, podnijela je ostavku na mjesto ministrice 12. oktobra, rekavši da je njenoj kancelariji lišena ovlaštenja nakon preraspodjele vladinih resursa provednih zbog rata u Gazi.

Distel Atbaryan ima povijest davanja kontroverznih izjava. Ona se ranije svađala s kolegama ministrima, navodno je rekla ministru obavještajnih službi Gili Gamlielu: “Ugrizi me, moronu, niko te u Likudu ne voli.”

U skoro četiri sedmice rata, izraelska retorika protiv Palestinaca, posebno onih u Gazi, dramatično je eskalirala.

Ministar odbrane Yoav Gallant nazvao je Palestince “ljudskim životinjama”.

Istaknuti politički komentator Eliyahu Yossian nedavno je rekao: “Morate brutalno ući u Gazu, s ciljem osvete, s nultom moralnošću uz maksimalan broj leševa.”

Moshe Feiglin, bivši desničarski poslanik, rekao je za Al Jazeeru da je jedino rješenje “potpuno uništenje Gaze... uništenje kao u Dresdenu i Hirošimi, bez nuklearnog oružja”.

Tzipi Navon, direktorica ureda Netanjahuove supruge, rekla je prije dvije sedmice da Palestince umiješane u napad 7. oktobra treba mučiti.

“Sačuvajte njihove jezike za kraj, kako bismo mogli da uživamo u njegovim kricima, sačuvajte njihove uši kako bi mogli čuti svoje vriske, i njihove oči da bi nas mogli vidjeti kako se smijemo", napisala je Tzipi Navon na društvenim mrežama.