Desničarska politička stranka koju je osnovao britanski zastupnik za Brexit Nigel Paul Farage izvinila se nakon što je javno otpustila jednog od svojih izbornih kandidata zbog toga što je bio “neaktivan”. Kasnije se ispostavilo da je kandidat zapravo umro dva mjeseca ranije.

Iz stranke Reform UK priznali su da nisu imali informaciju da je Tommy Cawkwell, njen izborni kandidat u York Centralu, bio mrtav kada je smijenjen zbog neučešća u kampanji.  

„Ne možemo sebi priuštiti da ljudi ne rade ništa u izbornoj godini“, rekao je portparol stranke za lokalni list York Press, te je dodao da je "užasnut" greškom.

„Pošto je sugerirano da smo povukli kandidaturu gospodina Cawkwella zbog neprikladnih poruka na društvenim mrežama od strane lokalnih novina, sugerirao sam da je on jedan od onih kandidata koji su uklonjeni zbog neaktivnosti“, rekao je Towler za POLITICO.

“Reforma nije bila svjesna da je gospodin Cawkwell preminuo”, rekao je. “Naravno da sam užasnut što zbog neznanja nisam shvatio razlog njegove neaktivnosti. Mora da je to bilo strašno za njegovu porodicu da o tome čita na način na koji je predstavljeno u medijima.”

Reform UK osnovao je Farage - jedan od najistaknutijih britanskih zagovornika Brexita 2021. godine kao desničarsku alternativu vladajućim konzervativcima. Farage se povukao iz politike fronta ubrzo nakon što je osnovao Reform, koji trenutno vodi biznismen Richard Tice.

Nedavne ankete pokazuju da je Reform sada samo nekoliko procenata iza konzervativaca premijera Rishija Sunaka. Farage tek treba da odluči hoće li se vratiti u stranku na visokoj poziciji uoči ovogodišnjih općih izbora.

Ali proces selekcije stranke pogođen je nizom gafova.

Jedan kandidat, u Aberdeenshireu, odbačen je nakon što je dao prokanibalističke komentare i predložio da bi bivšeg ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa "trebalo ostaviti da umre" u Afganistanu, dok je nekoliko drugih kandidata odbačeno zbog uvredljivih komentara na društvenim mrežama.

Stranka za sada stoji uz druge kandidate čiji su neobični stavovi privukli osudu javnosti, uključujući i jednog koji je rekao da bi kriminalcima trebalo "vaditi organe".