„Otvaranje privatnog muzeja i postavljanje spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu samo je završetak afirmacije četništva što je izazvalo burne reakcije u regionu. To je razumljivo s obzirom ne samo na zločine koje su četnici izvršili prije svega prema Muslimanima i Hrvatima, nego i Srbima. To istovremeno podsjeća i na aspiracije Beograda prema regionu koje se očituju kroz niz aktivnosti i naravno prije svega kroz projekat „srpski svet“, rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji, u razgovoru za podgoričku Pobjedu. 

„Jugoslavija, odnosno antijugoslovenstvo je postalo središnja tačka u profilisanju novog srpskog identiteta. Antifašizam kao jedan od bazičnih vrijednosti jugoslovenskog socijalizma takođe se našao na udaru tako što se četnički pokret uzdigao na nivo drugog antifašističkog pokreta u Srbiji, s desne strane. Ratovi devedesetih vođeni su na četničkoj ideologiji i programu „homogene Srbije“.

Boris Tadić (DS) i Ivica Dačić (SPS) potpisali su deklaraciju o političkom pomirenju četnika i partizana (2008). Potpisivanje ove deklaracije je, prema Tadićevim riječima, korak ka nacionalnom pomirenju, ali i poruka međunarodnoj zajednici da je Srbija za sobom ostavila vrijeme konflikata i konfrontacija i ušla u novu političku eru.

Međutim, četnički pokret postao je za srpsku politiku dominantni antifašistički pokret što se podupire raznim produkcijama - serijama, filmovima, knjigama i sl. Posljednji u nizu je film ,,Heroji Halijarda“, slavljenje četničkih navodnih antifašističkih podviga tokom Drugog svjetskog rata, kao i otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika Draži Mihailoviću.“

Biserko je istakla da je jedan dio SANU pristao na izjednačavanje antifašističkog pokreta i četničkog pokreta.

„Dok se drugi narodi u Evropi trude da što više valorizuju svoje pokrete otpora samo se u Jugoslaviji veliki dio novih elita u novostvorenim državama odriče tog nasljeđa i promoviše kolaboratore. Jedan broj istoričara učestvuje u falsifikovanju djelovanja četnika tokom Drugog svjetskog rata, ali postoji i relevantan broj mlađih istoričara koji se prema tom dijelu prošlosti odnose odgovorno i objektivno“, zaključila je.