“Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma!”, objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Ministrica Turković podsjeća da se po važećima propisima odluke u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine donose tako što za njih glasa najmanje po jedan ministar iz svakog od konstitutivnih naroda. Dovoljan je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a da ove stranke preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, pojašnjava ministrica i podsjeća da su Dodik i Čović u Domu naroda spriječili da Bosna i Hercegovina usvoji sankcije Rusiji.

“Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija Bosne i Hercegovine i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotic i Sifet Podzic djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad”, napisala je Turković.

“Prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bi bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije!”, upozorila je ministrica vanjskih poslova

Bosne i Hercegovine.