Specijalista ginekologije i akušerstva u Kantonalnoj bolnici Zenica dr. Jasmin Hodžić nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a optužnicom se teretio da je primjenom neprikladnog načina i sredstva liječenja prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe. Osim toga, presudom zeničkog suda ginekologu Hodžiću izrečena je zabrane obavljana ljekarske djelatnosti iz oblasti akušerstva u trajanju od pet godina. Ove informacije za zenički portal 072info.com potvrdili su roditelji preminule bebe.

No, vrlo je zanimljivo da mediji nisu primijetili da je Dr. Jasmin Hodžić ujedno i predsjednik Gradskog odbora SBB Zenica i zamjenik predsjedavajuće u Gradskom vijeću Zenica. Na lokalnim izborima 2020. godine bio je kandidat SBB-a za Gradsko Vijeće Zenica pod rednim brojem 3. Dr. Jasmin Hodžić je o svojem predsjedniku Fahrudinu Radončiću ovako govorio:

„SBB je projekt iza kojeg stoji jedan od najuspješnijih regionalnih industrijalaca, g-din Fahrudin Radončić, koji je od početka forsirao jedan drugačiji progresivniji i moderniji pristup i modalitet upravljanja kako strankom tako i državom, tamo gdje je SBB učestvovao u vlasti. SBB ima sjajne kadrove i šansa se ne daje lojalnim i poslušni, nego isključivo kompetentnim i poštenim, neokaljanim.  Mislim da je takav pristup predsjednika Radončića ključni razlog zašto ljudi stalno dolaze u SBB i nude se da svojim znanjem i iskustvom pomognu i uktivno učestvuju u demokratizaciji našeg društva, razvijanju ekonomije i stvaranjem višeg standarda života za sve građane. Vjerujete mi, SBB će još dugo biti stabilan i bitan faktor na političkom tržištu BiH.“

No izgleda da su te više standarde SBB-a pobili stravični detalji iz optužnice. Trudnica P. E. je primjena u ambulantu Odjela za trudnice i porode u 40+6 sedmici trudnoće sa zdravim plodom bez registrovanih anomalija u trudnoći koje bi mogle imati utjecaja na smrtni ishod.

Uvidom u CTG nalaz od 16:05 sati vidljivo je bilo da plod ima usporen srčani ritam od 90 do 110 otkucaja u minuti, što je predstavljalo riziko-faktor i indikaciju za opreznije postupanje i intenzivniji nadzor stanja ploda u toku prvog porođajnog doba.

Hodžić je potom dao upute da se trudnica premjesti u predrađaonu, a za vrijeme poroda druge trudnice, koji je okončan u 18:07 sati, nakon što je trudnica E. glasno dozivala iz predrađaone, naložio je medicinskoj sestri I. L. da je pregleda, nakon čega je akušerki H. N. kazala da je trudnica E. otvorena 9,5 centimetara. Hodžić potom izdaje uputu da se E. odmah premjesti u rađaonu, što su sestre I. L. i K. K. uradile u 18:40 sati, gdje je priključena na CTG koji je ukazao na patološki usporen srčani ritam ploda do 75 otkucaja u minuti, dok je u pogledu kontrakcija maternice na CTG zapisu bila ravna crta, što znači da nije bila postavljena kalota na stomak trudnice.

U optužnici se nadalje navodi da je akušerka N. u 18:45 sati pozvala doktora, koji je, nakon što je pristupio u rađaonu i nakon uvida u takav CTG nalaz, nastavio sa prirodnim tokom poroda tako što je prokinuo vodenjak trudnici, a što je učinjeno sa zakašnjenjem, kada je plodna voda već bila zelene boje te je pokušavao ubrzati istiskivanje ploda na način da je primijenio manuelni fundalni pritisak, koji se po pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obje šake porodničara stisnute u pesnicu, umjerenim pritiskom koji se dozira iz podlaktice akušera i samo u fazi kontrakcija, pri čemu je zahtijevao od trudnice i da sama tiska, a sve u cilju istiskivanja ploda, koji pritisak je izvršio na vrh stomaka trudnice, u dijelu ispod rebara.

“Kada se ta metoda nije pokazala uspješnom, zahtijevao je od trudnice da se okrene na lijevu stranu kako bi poboljšao intenzitet kontrakcija, a nakon toga je vratio u ležeći položaj na leđima te ponovo izvršio pritisak rukama u predjelu stomaka trudnice, iako je morao biti svjestan da je zbog patološkog nalaza CTG zapisa otkucaja srca ploda bilo potrebno hitno obaviti carski rez, kao metodu poroda te morao znati da manuelni fundalni pritisak na stomak trudnice, kao sredstvo liječenja u cilju istiskivanja ploda je dozvoljen samo u fazi prirodne kontrakcije i da na suprotan način može ugroziti zdravlje ploda, pa je, uprkos tome, olako držeći da do toga neće doći, bez da se prethodno sa sigurnošću uvjerio u postojanje prirodnih kontrakcija, isti poduzeo, uz upotrebu neprimjerene fizičke sile, na koji način je kod ploda prouzrokovao povrede u vidu prijeloma lijeve tjemene kosti na 1 cm od spoja sa sljepoočnom kosti, lučnog oblika dužine oko 4 cm, te posljedični krvni podliv potiljačno u stražnjoj i bočnim lobanjskim jamama kao i posljedično krvarenje u moždane komore ploda, a posebno nagnječina moždanog tkiva na prostoru veličine 2×2 cm koja bi poziciono odgovarala mjestu prijeloma lijeve tjemene kosti, koje povrede su nastupile istovremeno s nastupanjem smrti ploda i koje su utjecale na nastajanje smrtne posljedice kod ploda...”, navodi se u optužnici protiv Hodžića.

Smrt ploda je nastupila u vremenskom periodu od 18:55 do 19:05 sati, kada je porod dovršen mrtvorođenjem, nakon čega je došlo do ugrožavanja psihičkog zdravlja trudnice P. E.