Bivši američki ambasador pri UN-u Bill Richardson preminuo je u 75. godini, objavila je njegova fondacija.

Radeći u administraciji predsjednika Billa Clintona, zadobio je divljenje i povjerenje zbog svoje posvećenosti osiguravanju oslobađanja američkih državljana zatočenih širom svijeta.

Taj je posao nastavio izvan politike, a prošle je godine otputovao u Moskvu kako bi razgovarao o oslobađanju zatočene košarkaške zvijezde Britney Griner.

Clinton ga je opisao kao ˝majstorskog pregovarača˝, a tri puta je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

˝Bil Richardson je neumorno radio za ciljeve slobode, pravičnosti i jednake mogućnosti˝, rekao je Clinton u izjavi u subotu uveče.

˝Bio to i u službenom i u neslužbenom svojstvu, bio je majstorski i uporan pregovarač koji je pomogao da naš svijet bude sigurniji, a izborio je oslobađanje mnogih pojedinaca koji su nepravedno držani u inostranstvu˝, naveo je.

Rođen u Pasadeni, u Californiji 1947. godine od majke rođene u Španiji i oca rođenog u Nikaragvi, Richardson je odrastao u Mexiko Cityju prije nego što je pohađao internat u Massachusettsu.

Nakon što je 1970. diplomirao na Univerzitetu Tufts, magistrirao je 1971. Ubrzo nakon toga je započeo karijeru u politici koja će mu omogućiti da obnaša visoke državne funkcije.

Godine 1983. izabran je u Dom SAD-a, predstavljajući treći distrikt Novog Meksika.

Tokom narednih pet decenija u politici je razvio specijalizaciju u diplomatskim pregovorima, vještinama zbog kojih će ga predsjednik Clinton koristiti za svog izaslanika u UN-u 1997.

Slijedeće godine postao je Clintonov sekretar za energetiku, koji je služio do kraja administracije.

Godine 2002. postao je jedini latinoamerički lider jedne američke države kada je osvojio mjesto guvernera Novog Meksika. Zbog njegove trajne popularnosti u državi, ponovo je izabran za drugi mandat 2006. godine sa rekordnom razlikom od 68 posto prema 32 posto.

U svojoj izjavi, Clinton je rekao da je njegov guvernerski mandat učvrstio Richardsonov status ˝prvohodnika˝, dodajući da je njegova ˝karijera pomogla da se utaba put drugim Latinoamerikancima da služe na najvišim nivoima američke vlade˝.

Uprkos tome što je igrao ključnu ulogu u kabinetu predsjednika Clintona, njegovo javno odobravanje Baracka Obame nakon njegovog povlačenja umjesto Hilary Clinton, mnoge su Clintonove pristalice smatrale izdajom.

Obama ga je kasnije imenovao za ministra trgovine, ali se povukao zbog istrage o optužbama za neprikladno poslovanje, koja je kasnije odbačena.

Uz ostale profesionalne zadatke i uspjehe, Richardson je doprinio i miru na Balkanu 1990-ih godina. Bio je jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Daytonu o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini.

Sa Slobodanom Miloševićem, bivšim predsjednikom Srbije i kasnije haškim optuženikom za ratne zločine, sastao se u Beogradu 17. marta 1995. godine. Taj se susret navodi kao početak direktnih kontakata tadašnjeg predsjednika Srbije i administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona.

Također, Richardson je manje od dvije godine poslije zaključivanja Daytonskog sporazuma na press konferenciji govorio o budućem susrestu Alije Izetbegovića, predsjednika Bosne i Hercegovine i Franje Tuđmana, predsjednika Hrvatske. Potvrdio je da je Tuđman obećao da će upotrijebiti svoj utjecaj kako bi osigurao da svi optuženici na teritoriji koju drže (bosanski) Hrvati budu predati Hagu.

˝Poruka je ista, Sjedinjene Države i njeni saveznici smatraju da je od vitalnog značaja da se koncentrišemo na civilnu implementaciju Daytona.  Mislimo da je Dayton temelj za mir na Balkanu, to je bila moja poruka svim liderima na tom području˝, rekao je na konferenciji za novinare i dodao:˝Želim ovdje da naglasim da su trenutni pokušaji nekih u Republici Srbiji da iskoriste medije pod kontrolom države za raspirivanje straha i neprijateljstva prema ASFOR-u krajnje neodgovorni i nisu mudri˝.