Američki predsjednik Joe Biden nazvao je zvjerstva koja su navodno počinile ruske snage u Buči u Ukrajini "ratnim zločinom" i pozvao na suđenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Američki predsjednik, međutim, nije nazvao ubistva "genocidom", ali je rekao da razmatra dodatne sankcije Rusiji.

Biden je rekao da slike koje dolaze iz Buče opravdavaju nazivanje Putina "ratnim zločincem", dodajući, "ali moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti da pružamo Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe i moramo dobiti sve detalji kako bismo moglo imati suđenje za ratne zločine."

Bidenova procjena da ubistva nisu predstavljala genocid stavlja ga u suprotnost s ocjenom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je taj izraz upotrijebio tokom intervjua za CBS u nedjelju.

“Ovaj tip (Putin) je brutalan i ono što se dešava u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli”, rekao je Biden.

Slike objavljene ovog vikenda prikazuju tijela civila razbacana preko ulice nakon povlačenja ruskih snaga, a novinari CNN-a uočili su masovnu grobnicu u gradu. Stanovnici kažu da vjeruju da je u njoj pokopano najmanje 150 ljudi.

Scene iz Buče, predgrađa Kijeva, izazvale su bijes međunarodne zajednice, a zapadni lideri pozvali su na istrage ratnih zločina i nove sankcije Rusiji.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju da će State Department pomoći dokumentiranju svih napada ruskih trupa na ukrajinske civile. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je smrt civila u Buči “brutalnošću” i rekao da "snažno pozdravlja” istragu Međunarodnog krivičnog suda, koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su obimni snimci mrtvih civila u Buči "lažni" i da "ni jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih akcija" tokom ruske okupacije grada. "U naseljima Kijevske oblasti rusko vojno osoblje isporučilo je i izdalo 452 tone humanitarne pomoći civilima", navodi se u saopćenju Ministarstva.

(Izvor: The New York Times)